Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

24. HÉT

Tojáskrém: 4 db tojás, 1-2 sz. újhagyma, só, bors, 1 kk. mustár, margarin.
A hozzávalókat aprítógépbe tesszük és krémesre keverjük. Pirítóssal tálaljuk, snidlinggel, esetleg apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Édes-káposzta főzelék: 80 dkg új fejes káposzta, 1-2 db újburgonya, 5 dkg liszt, olaj, só, majoránna, őrölt kömény, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl (elhagyható), 1 dl olaj.
A káposztát csíkokra, a burgonyát kockára vágjuk és feltesszük főni. Sózzuk, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát. Ha minden megpuhult, világos rántást készítünk, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd berántjuk a főzeléket. Aki szereti tejfölt is adhat hozzá, de nélküle is jó. Sült szafaládéval tálaljuk.

100_6599.jpg Párolt mexikói zöldségkeverék virslivel: 1 cs. mexikói zöldségkeverék, 2 pár füstölt virsli, só, bors, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, vagy tetszőleges zöldfűszer.
A zöldséget vajban megpároljuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, majd az előzőleg megfőzött, karikára vágott virslit hozzákeverjük, kicsit összesütjük.

Csőbensült brokkoli: 1 kg brokkolit rózsáira szedünk, megmossuk és félpuhára főzzük. Kikent és morzsával meghintett tűzálló tálba rakjuk. Leöntjük: 5 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2 dkg reszelt sajt keverékével. Ha a keverék sűrű lenne, még tejföllel higítjuk. Sütőben átsütjük, reszelt sajttal megszórjuk.

lecsos_maj.jpg Lecsós csirkemáj: 1 kg csirkemáj, 1-2 fej vöröshagyma, 1 ü. lecsó, só, bors, majoránna, kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, Kb. 1 dl olaj.
A csirkemájat megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát negyedeljük, majd vékony szeletekre vágjuk, olajban elősütjük. Hozzáadjuk a májat, a fűszereket, a zúzott fokhagymát, sózzuk borsozzuk és lesütjük. Ekkor ráöntjük a lecsót, összeforgatjuk, majd pár perc alatt készre főzzük. Durum tésztával, tarhonyával, de egyszerűen kenyérrel is tálalhatjuk.

 petrezselyem_lev..jpg Petrezselyem krémleves: lásd. 2011. 1 hét receptjei között!

100_6763.jpg  Káposztás kocka: lásd. 2011. 17. hét receptjei között!

Csirkemell saláta: 1 db csirkemell, szezámmag, olaj, só, bors, 2 ek. szójaszósz, 1 tk. étkezési keményítő, 1 zacskó vegyes saláta mix, vagy saláta, lilahagyma, cukkini, paprika, paradicsom, stb. Öntet: olaj, balzsamecet, só, bors.
A húst csíkokra vágjuk, olajjal elkevert szójaszósszal, borssal egy-két órára bepácoljuk. Ezután hozzákeverjük az étkezési keményítőt és a szezámmagot. Alaposan összedolgozzuk, majd forró olajban megsütjük (mindig csak keveset, ne legyen tele az edény), szalvétán lecsepegtetjük. A salátát meglocsoljuk az öntettel, ráhalmozzuk a még meleg húst, egy kevés borsot darálunk rá , olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

100_5323.jpg Gyümölcsmártás: 50-60 dkg cseresznye, vagy alma, fél citrom, szegfűszeg, fahéj, 3 dl joghurt, 3 ek. étkezési keményítő, pici só, édesítő.
A cseresznyét feltesszük az ízesítőkkel együtt főni. Ha megpuhult, a joghurtot elkeverjük az étkezési keményítővel és behabarjuk vele a mártásnak valót.

Zsemlefelfújt: 16 dkg vaj, 4 dl tej, 4 db zsemle, 4 db tojás, 20 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor.
A vajat megolvasztjuk, majd beletöltjük a tejet. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejhez keverjük. A tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, majd a tejes zsemlével és 4 dkg cukorral felvert tojás fehérjével összeforgatjuk.
Egy tepsit kivajazunk, beleöntjük a masszát, egyenletesen eloszlatjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Süthetjük kuglóf és őzgerinc formában is.

Mexikói melegszendvics: 1 doboz Pápai löncs, 1 cs. mexikói zöldségkeverék (fagyasztott), vagy kukorica, zöldborsó, sárgarépa, 1 db hámozott paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, bors, 1 szál újhagyma, sajt.
A paradicsomot kevés víz hozzáadásával pépesítjük, hozzáadjuk a löncshúst, villával összetörjük, majd a megpárolt zöldségeket, karikára vágott újhagymát is hozzákeverjük, a zúzott fokhagymával együtt. Kevés borssal ízesítjük, majd kenyérre kenjük, reszelt sajttal megszórjuk, sütőben megsütjük.

100_5994.jpg Töltött gomba: lásd. 2011. 12. hét receptjei között!

waldorf.jpg  Waldorf saláta: lásd. 2011. 15. hét receptjei között!

hagymakremleves.jpg Hagymakrémleves: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

100_3270.jpg  Hagymás lepény: lásd. 2011. 4. hét receptjei között!

citromos_becsinaltleves.jpg Citromos csirkebecsinált leves: 1 cs. friss, vagy fagyasztott csirkeaprólék, 2 sz sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 db karalábé, 1 db citrom, 2 fej vöröshagyma, 1 kis doboz tejföl, só, őrölt paprika, 2 db babérlevél, 1 ek. liszt, olaj, vagy vaj.
A hagymát apróra vágjuk és a zsiradékon a karikára vágott sárgarépával, gyökérrel együtt megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt paprikát, a sót, majd az aprólékot. Összeforgatjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a babérlevelet és félig megfőzzük. Ezután hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a leszűrt levét és tovább főzzük. Ha minden megpuhult liszttel elkevert tejföllel besűrítjük.

Pulykatokány á'la Sztroganov módra: 80 dkg pulykamell, 50 dkg gomba, 10 dkg császárszalonna, 2-3 ecetes uborka, 1 db hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. liszt, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2-3 ek. paradicsompüré, 1 babérlevél, kakukkfű, petrezselyemzöld, kevés olaj, só, bors, citromlé.
A hús vékony csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, félre tesszük. A szalonnát szintén csíkokra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. A hagymát felszeleteljük és a zsiradékon megdinszteljük. A húst megszórjuk liszttel, jól összeforgatjuk, és a hagymás szalonnára tesszük. Erős tűzön, állandóan kavargatva, fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a kockára vágott savanyú uborkát, az összezúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a bort meg a babérlevelet, és lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Miután megpuhult, ráöntjük a tejfölt, utánasózunk-borsozunk, citromlével savanyítjuk, és összeforraljuk. Végül friss kakukkfűvel, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. Rizzsel, vagy apró zsemlegombóccal tálaljuk.

Zöldséges szűzpecsenye: 1-2 db szűzpecsenye, tetszőleges zöldségek (paprika, paradicsom, padlizsán, cukkini, gomba, hagyma stb,), só, bors, friss zöldfűszerek,
A szűzpecsenyét érmékre szeleteljük. Megsózzuk, durva borssal megszórjuk. A friss fűszernövényeket megmossuk, szárazra rázzuk, durvára összevágjuk és bedörzsöljük vele a hússzeleteket. Az érmék mindkét oldalát roston pár perc alatt megsütjük. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, nagyobb darabokra, cikkekre vágjuk. Megszórjuk zöldfűszerekkel, és roston pár perc alatt nem túlságosan puhára, amolyan roppanósra sütjük. Csak utólag sózzuk és borsozzuk, így sütés közben nem enged annyi levet. A szűzérméket és a pirított zöldségeket váltakozva hurkapálcára húzzuk, majd rozmaringos burgonyával tálaljuk.

Rozmaringos burgonya: 1 kg új burgonya, kb. 1 ek. friss rozmaring, 2 dl tejszín, só, bors.
A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk és nem túl puhára főzzük. Leszűrjük, tűzálló tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott rozmaringgal megszórjuk, majd a tejszínnel megöntözzük. Sütőben pirosra sütjük. 

100_6454.jpg Joghurtos sajt-ananász-alma saláta: 2 db alma, 10 dkg Karaván sajt, 20 dkg friss, vagy konzerv ananász, 1 nagy doboz joghurt, fél citrom leve, édesítőszer, vagy kevés barnacukor, citromfű, vagy reszel citrom héj.
Apró kockára vágjuk a sajtot, az almát, az ananászt. Ha konzerv, akkor a levét leöntjük és félre tesszük. A joghurtot a citrommal, édesítővel, vagy egy kevés ananász lével összekeverjük, citromfűvel, vagy a citromhéjjal ízesítjük, majd a többi hozzávalóhoz adjuk. Hűtőben néhány óráig érleljük.

 25. HÉT

100_6128.jpg Sóskamártás: lásd. 2011. 2. hét receptjei között!

Buggyantott tojás: 1 l víz, 2 ek. ecet (vagy citromlé),fejenként 12 db tojás.
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkába, vagy csészébe ütjük és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.

Karfiol lengyelesen: 1 közepes méretű karfiol, 10-15 dkg zsemlemorzsa, 1-2 ek. vaj, 1 pohár tejföl.
A karfiolt megmossuk, rózsárira szedjük, majd forró sós vízben, nem túl puhára megfőzzük. Amíg fő, a zsemlemorzsát szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük és a megfőtt, lecsöpögtetett karfiolrózsákat megforgatjuk benne. Tejföllel, vagy joghúrttal kínáljuk.

hasabburgonyagomba.jpg Hasábburgonya hagymával és gombával: 1 kg félkész hasábburgonya, 50 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, olaj, friss, vagy szárított kakukkfű, rozmaring, só, bors.
A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk
, szeleteljük. Kevés olajon először a vöröshagymát dinszteljük meg, hozzáadjuk a gombát, az apróra vágott friss fűszereket, sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, amíg a leve teljesen el nem párolog. Még egy kicsit pirítjuk, majd a kisütött hasábburgonyával összekeverve tálaljuk.

kefires_virsli_sali.jpg Kefires virslisaláta: 2 pár virsli, 2 db főtt tojás, 1 kis fej lilahagyma, 2 doboz kefir, só, bors, mustár, esetleg új hagyma, szárával együtt.
A virsliket és a tojásokat megfőzzük, karikára vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük és besózzuk. A kefirt elkeverjük mustárral, sóval, borssal, majd a megfőzött virslivel, kinyomkodott hagymával, negyedelt tojással is összeforgatjuk. Pirítóssal tálaljuk.

Frankfurti leves: lásd. 2012. 10. hét receptjei között!

100_6506.jpg Kelkáposztás tekercsek: lásd. 2011. 7. hét receptjei között!

Karalábé főzelék: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

rebarbara_kremleves_almaval.jpg      Rebarbara krémleves bogyós gyümölccsel, almakockával: kb. fél kg rebarbara szár, 2 db citrom, édesítőszer, vagy 20 dkg cukor, 3 dl tejszín, vagy natúr joghurt, 1 ek. étkezési keményítő, szegfűszeg, fahéj, pici só. 
A rebarbarát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és édesítőszeres, vagy cukros,  vízben megfőzzük (kevés sót adva hozzá), amit ízesítünk fahéjjal egy kis szegfűszeggel és reszelt citromhéjjal, egy-két citrom karikával. Ha szétfőtt, a citrom karikát kiszedjük belőle, leturmixoljuk, majd étkezési keményítővel elkevert tejszínnel, vagy joghurttal besűrítjük. Levesbetétként almakockát, mazsolát, vagy bogyós gyümölcsöt adunk hozzá. Hidegen fogyasztva a legfinomabb.

csaszarmorzsa.jpg Császármorzsa: 30 dkg búzadara, 3 tojás, 4,5 dl tej, 5-10 dkg mazsola, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, vagy édesítőszer, só.
A cukor felét belekeverjük a meglangyosított tejbe. Hozzáadunk egy kevés sót, majd beleöntjük a búzadarát és csomómentesre keverjük. A mazsolát beáztatjuk meleg vízbe.  A tojások sárgáit kikeverjük a maradék cukorral, a fehérjékből pedig kemény habot verünk. Amikor a dara megduzzadt, hozzáadjuk a cukros tojást és a habot is. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd beleöntjük az egész masszát és állandóan kevergetve megsütjük. Egy kicsit lassan megy és sokáig folyós marad, de csak türelem és morzsalékos lesz. Ha egy picit megpörkölődik, még finomabb. Lekvárral, vagy porcukorral tálaljuk.

100_6026.jpg       Padlizsánkrém: 2011. 2. hét receptjei között!

orosz_tojas_melegen.jpg Orosz tojás melegen: lásd. 2011. 9. hét receptjei között!

turoval_toltott_zsomle.jpg Túróval töltött zsömle: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

Csontleves, erőleves májgombóccal: lásd. 2011. 13. hét receptjei között!

hawaii_csirkemell.jpg  Hawaii csirkemell: 1 nagyobb csirkemell, 1 db friss ananász, vagy a karikára vágott konzervananász, kb. 10-15 vékonyra szelt sajt és gépsonka, só, bors.
A csirkemellet kicsontozzuk, vékonyan felszeleteljük, kissé öklünkkel el is lapítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A gépsonkát és az ananász karikák mindkét oldalát kicsit megpirítjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a hús szeleteket egymás mellé beletesszük, mindegyikre teszünk egy-egy szelet gépsonkát és ananászt, legvégül betakarjuk egy-egy szelet sajttal és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Rizzsel tálaljuk.

rantott_velo.jpg  Rántott velő: fél kg sertés velő, só, bors, liszt, tojás, morzsa.
A velőt megtisztítjuk a hártyáitól, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, átöblítjük, borsozzuk, majd a szokás módon bepanírozzuk, forró olajban kisütjük. Ha marad törmelék velő, azt a maradék liszt, tojás keverékéhez adjuk, kanállal az olajba szaggatjuk, kisütjük. Tartár, vagy bármilyen mártással (lásd. Fűszervajak, mártások fejezetben!) és párolt fokhagymás, petrezselymes cukkinivel tálaljuk.

100_5272.jpg  Párolt, sült cukkini: A cikkinit hasábokra, vagy nagyobb kockára vágjuk, beletesszük egy tálba. Öntünk rá kb. 1 dl olívaolajat, vagy szója olajat, egy kevés fehérbort, sózzuk, borsozzuk, fokhagymát nyomunk rá, majd összekeverjük. Serpenyőben 1 ek. margarinon megpároljuk, a végén pedig petrezselyemzölddel megszórjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 45
Tegnapi: 1
Heti: 2 921
Havi: 12 452
Össz.: 2 639 244

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 24-25. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »