Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

9. HÉT

Húsleves: lásd 1 hét receptjei között, azzal a különbséggel, hogy szeletelt húst (sertés karajt, vagy marhahúst) is főzök bele.

100_5281.jpg Zsemlemártás: 4-5 db zsemlét kockára vágva megpirítunk. Tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, nyomunk bele 1-2 gerezd fokhagymát, majd a húslevesből rászűrünk annyi levet, hogy mártás sűrűségű legyen. Elkeverjük és összeforraljuk. A levesben főtt hússal, csontos hússal tálaljuk.

Csőbensült karfiol: 1 kg karfiolt sós vízben megfőzünk és rózsáira szedünk. Kikent és morzsával meghintett tűzálló tálba rakjuk. Leöntjük: 5 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2 dkg reszelt sajt keverékével. Ha a keverék sűrű lenne, még tejföllel higítjuk. Sütőben átsütjük, reszelt sajttal megszórjuk.

Orosz tojás melegen: 8 db keményre főtt tojást félbevágunk. A sárgáját kiszedjük, összekeverjük kevés vajjal. Sózzuk, borsozzuk és visszatöltjük a fehérjékbe. 2 dl tejfölt elkeverünk 2 tojással és 10 dkg olvasztott vajjal, majd felét a tűzálló tál aljára öntjük. Egy réteg főtt, áttört burgonyát simítunk rá majd rárakjuk a tojásokat és leöntjük a maradék tejfölös keverékkel, megszórjuk zsemlemorzsával és sütőben átsütjük. Turbózott változat: a burgonya tetejére gépsonkát teszünk, a tojások sárgáját májkrémmel is kikeverhetjük. Minden tojásnak mélyedést nyomunk, majd beleültetjük őket, rá a tejfölös keverék, tetejére reszelt sajt.

Sonkatekercs: 10 szelet sonka, 20 dkg natúr krémsajt, snidling, 2 ek. tejföl, 1 db piros húsú paprika.                                                                  A krémsajtot kikeverem a tejföllel, ízesítem sóval és az apróra vágott snidlinggel. A kaliforniai paprikát kis kockákra vágom és ezt is belekeverem a sajtkrémbe. A sonkákon eloszlatom a krémet, feltekerem és sajtmártással  (1. hét receptjei között) tálalom.

100_5954.jpg Babfőzelék: 40 dkg bab, 1 dl olaj, 1-2 ek. liszt, babérlevél, fokhagyma, só, őröltpaprika, 2 dl tejföl, 3 fej vöröshagyma.                          
A beáztatott babot hideg vízbe feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha puhára főtt, olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, amelyben 1 fej, finomra vágott, vöröshagymát, 2-3 gerezd zúzott fokhagymát is pirítunk, majd belekeverjük a pirospaprikát. A rántást hideg vízzel simára keverjük, és a főzeléket besűrítjük. Hozzákeverjük a tejfölt, ecettel ízesítjük, és összelforraljuk. 2 fej vöröshagymát és a szafaládét karikára vágva megpirítunk, majd a babfőzelékhez tálaljuk.

100_5418.jpg Fűszeres hekk, párolt zöldséggel: 1 csomag apró hekk, 1 cs. halfűszerkeverék, só, liszt, kevés víz, olaj, bármilyen zöldség.
A halat kiolvasztjuk, megtisztítjuk, sózzuk. Ropogós bunda készítése: a lisztbe elkeverjük a fűszerkeveréket, a halat beleforgatjuk, majd vízbe mártjuk és újra a fűszeres lisztbe forgatjuk, kicsit "rátapicskoljuk", forró olajban kisütjük. A zöldséget megpároljuk, vajban megfuttatot petrezselyemmel összeforgatjuk, frissen őrőlt borssal fűszerezzük, majd  tálaljuk a halat.

Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, liszt, olaj, só, bors,  pici cukor, vöröshagyma, zellerzöld, bazsalikom. Levesbetét: apró nokedli.
Az olajból és lisztből világos rántást készítünk, felöntjük paradicsomlével, fűszerezzük, hozzáadjuk a zellerzöldet, vöröshagymát, bazsalikomot, majd készre főzzük. 2-3 ek. lisztből kevés vizzel és 1 db tojással nokedlit készítünk, majd beleszaggatjuk a levesbe.

Karalábés kocka: 3 db zsenge karalábé, cukor, só, bors, kockatészta.         A karalábét tisztítsuk meg, majd nagylyukú reszelőn reszeljük le.
Egy nagyobb serpenyőben olajon pirítsuk meg  a kristálycukrot, és adjuk hozzá a lereszelt karalábét. Állandó kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára, ízlés szerint fűszerezzük őrölt borssal, sóval, pici cukorrral. Közben főzzük ki a tésztát, a főzővízébe tegyünk kevés zsiradékot, hogy a tészta ne ragadjon össze. Szűrjük le, és keverjük össze a megpirított karalábé reszelékkel. A káposztás kockával azonos ízű. (A család simán megette abban a tudatban, hogy káposztából készült)

Tonhalsaláta: 4 db tojás, olajbogyó, 1 fej lilahagyma, 2 db piros húsú paprika, 2 db paradicsom, 1 fej saláta, 1 doboz tonhal. Öntethez: 1-2 gerezd fokhagyma, 3 ek. borecet, 4 ek. olivaolaj, só, bors, friss kakukkfű, oregano, petrezselyemzöld.                                                                  Főzzük a tojásokat keményre. Hideg vízben hűtsük le és pucoljuk meg őket. A paprikákat vágjuk félbe, csumázzuk ki, öblítsük le és vágjuk kb. 1,5 cm-es kockákra. Az olajbogyókat szeleteljük fel.Tisztítsuk meg a hagymát és karikázzuk fel vékonyan. Mossuk meg és centrifugáljuk szárazra a fejes salátát. Tépkedjük a bele a leveleket egy nagy tálba. A kockára vágott paprikát, a hagymakarikákat és a felszeletelt olívabogyót szórjuk a salátalevelekre. Csepegtessük le a tonhalat, villával törjük darabokra és tegyük a zöldségekre. Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdet, fokhagymapréssel zúzzuk össze és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá az ecetet, az olajat, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze. A zöldfűszerek leveleit csipkedjük le, vágjuk apróra és keverjük a mártásba. Locsoljuk a mártást a tonhalsalátára. Szeleteljük fel a kemény tojásokat és díszítsük velük a kitálalt salátát. Friss fehér kenyérrel kínáljuk.

100_6019.jpgVirslis kelbimbó főzelék: 1 cs. fagyasztott kelbimbó, 3-4 db burgonya, 2 pár virsli, fokhagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, majoránna, őrölt kömény, őrölt paprika, só.   A krumplit megtisztítom, kockára vágom. A kelbimbót felengedés nélkül teszem fel főni, hozzáadom a krumplit, és annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Sóval, őrölt köménymaggal, majorannával, sóval  ízesítem. Ha majdnem puha, a virslit is hozzáadom. Az olajon zsemleszínűre pirítom a lisztet, zúzott fokhagymát  és pirospaprikát adok hozzá, felöntöm hideg vízzel és besűrítem vele a főzeléket.

Zöldséges, pirított csirkemáj: 1 kg csirkemáj,  2 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, vagy tetszés szerinti zöldségek,  olaj, só, bors, kakukkfű, majoranna.     
A sárgarépát megtisztítjuk, majd julienre vágjuk. A vöröshagymát  félbe vágjuk és felszeleteljük. A hagymát, a sárgarépát és a zöldborsót megpároljuk az olajon, majd  beletesszük a kisebb darabokra vágott csirkemájat sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel,  majoránnával ízesítjük.  Köretnek főtt rizs vagy burgonya illik hozzá, tálaláskor sózzuk csak meg.

Gombaleves: fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, só, bors, pirospaprika, olaj, liszt.              Kevés olajon az apróra vágott hagymát megfuttatom, hozzáadom a kockára vágott zöldségeket, szeletekre vágott gombát.  Sózom,  borsozom, és felöntöm vízzel. Addig főzöm, míg a zöldségek puhák lesznek. Közben kevés olajból és 1 evőkanál lisztből  rántást készítek, teszek bele apróra vágott petrezselyemzöldet, pirospaprikát és ezzel besűrítem a kész levest.

lasagne1.jpg Lasagne: 50 dkg darált hús (lehet vagdalthúskonzerv is), fél liter sűrű paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom, 2 közepes hagyma, 10 dkg szalonna, só, bors, oregano, 2-3 gerezd fokhagyma, vagy 1 cs. bolognai szószpor, pici cukor, 20 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, 2-3 ek. liszt, kb. fél liter tej, 1 cs. lasagnetészta. Aki szereti, az tehet  a raguba kockára vágott sárgarépát is.
(A tésztalapokat szárazon rétegeljük, a besamelben úgy is megfő!)
A szalonnát és a vöröshagymát  apró kockára vágjuk és együtt megpirítjuk.  Hozzáadjuk a darált húst, a sárgaérpa kockákat, fűszerezzük és készre sütjük. A szószport elkeverjük a paradicsomlével, vagy kb. 3 dl vízzel és  a sűrített paradicsommal. A húshoz öntjük, zúzott fokhagymával ízesítjük és  az egészet jól összeforraljuk. Vajban a lisztet kicsit megpirítjuk, felöntjük a tejjel és simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük.  A  tepsibe öntünk egy rész besamelt,   rá egy réteg tészta, megkenjük a paradicsomos raguval, újabb réteg tészta, majd besamel. Addig, rétegezzük amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére besamelt öntünk, amit  reszelt sajttal szórunk meg. Forró sütőben szép pirosra sütjük, majd felkockázva tálaljuk. Az a lényeg, hogy a ragu jó szaftos legyen, hogy a tészta megfőjön benne.

Karfiolkrémleves: 1 szál póréhagyma, 1  fej karfiol, 2 szál sárgarépa 2 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 2 zöldségleves kocka, só, bors, kevés szerecsendió, 5 dkg vaj, 1 dl főzőtejszín.
A megtisztított póréhagyma fehér részét vékony karikára vágom, majd a  vajon megpirítom. A rózsáira szedett karfiolt, a karikára vágott zöldségeket a póréhagymára dobom és felengedem kb. 1,5 l hideg vízzel. Sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval, az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Ezután puhára főzöm, a fele karfiolrózsát félreteszem a többit leturmixolom. Tejszínnel dúsítom. Krutonnal, vagy pirított zsemlekockákkal és a karfiorózsákkal tálalom.

Tejszínes, kapros, csirkemelltokány: 2 db csirkemell, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, só, bors, kapor.                A csirkemelleket csíkokra, a vöröshagymát apróra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk benne a hagymát, majd beltesszük a húst, sózzuk, borsozzuk. Ha megsült, megszórjuk liszttel, jól elkeverjük, majd  tejszínnel felöntjük, hozzáadjuk az aprított kaprot és összeforraljuk. Ha túl sűrű, kevés tejjel higítjuk. Rizzsel tálaljuk.

toltott_cukkini.jpg  Töltött cukkini: 4 db kisebb cukkini, 40 dkg darálthús, 20 dkg gomba, 2 db tojás, 20 dkg sajt, 2 dl tejföl.
A cukkinit meghámozzuk, hosszában elvágjuk és a belsejét egy kanál segítségével kivájjuk. Az aljukból levágunk egy vékony szeletet, így  nem borulnak fel a tepsiben. Egy kevés olajat hevítünk, melyen megpirítjuk a darált húst,  hozzáadjuk a gombát és a cukkini kivájt belsejét, majd a reszelt sajt egy részét, 1 tojást és fűszerezzük. A cukkiniket megtöltjük a töltelékkel, majd egy kiolajozott tepsibe rakjuk. A tejfölt összekeverjük a  másik tojással, majd a cukkinik tetejére simítjuk.  Megszórjuk a maradék sajttal és pirosra sütjük.

10. HÉT

Naturszelet, párolt káposztával: hús (csirke, sertéskaraj- comb, tarja, ki, mit szeret) olaj, só, bors, liszt, káposzta. (A natúrszelet diétás változata: 2. hét receptjei között)
A húst szeleteljük és vékonyra kiverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk, forró olajban kisütjük. Almás-párolt káposzta: lásd. 1. hét

Tzatziki: 1 db kígyóuborka, 1 fej fokhagyma, 2 dl  joghurt, egy kis citromlé, só, kapor.
Az uborkát lereszeljük, enyhén megsózzuk és kb fél órát állni hagyjuk. Ha levet engedett, kinyomkodjuk és a joghurthoz adjuk. Ízlés szerint fokhagymázzuk, kevés citromlevet, borsot és kaprot keverünk bele.

Zöldborsó főzelék: 2011. 1. hét receptjei között

Tormás sonkatekercs: 16 szelet gépsonka, a töltelékhez: 10 dkg vaj, 20 dkg natúr krémsajt, 2 ek. majonéz, kevés mustár, 2 ek. ecetes torma (esetleg lehet majonézes torma is, akkor nem kell bele külön majonéz).
A hozzávalókat jól kikeverjük, a sonkaszeletekbe töltjük, felgöngyöljük.

100_5329.jpg Bolognai sertésmáj: 1 kg sertésmáj, 2 fej vöröshagyma, só, bors, olaj, friss majoránna, 1 csomag Bolognese szószpor.
A vöröshagymát karikára vágjuk, megpirítjuk, majt hozzáadjuk a csíkokra vágott májat. Fűszerezzük, majd készre sütjük. A szósznak valót elkeverjük 2 dl vízzel, ráöntjük a májra és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Pennetésztával tálaljuk, friss majoránnával megszórjuk.

Burgonyafelfújt: 1 kg burgonya, 4 ek vaj, 1 fej vöröshagyma, 2-3 fokhagymagerezd, 40 dkg darálthús, 1 doboz paradicsompüré, só, bors, babérlevél, pirospaprika, 4 db főtt tojás, húsleves (ha nincs kockából), kevés petrezselyemzöld.
A burgonyát megtisztítjuk, karikára vágjuk, kicsit előfőzzük. A vöröshagymát felaprítjuk, vajban megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, a darabolt paradicsomot, fűszerezzük és megsütjük. A tepsit kivajazzuk, aljára fektetünk egy sor burgonyát, megfűszerezzük, rárakjuk a darált húst és a tojás szeleteket, befedjük a maradék burgonyával, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a húslevest, majd megsütjük. Tálaláskor megszórjuk  apróra vágott petrezselyemzölddel.

Füstöltsajttal töltött, sült paradicsom: 8 db nagyobb paradicsom, 30 dkg füstölt sajt, pirított kenyérkocka, só, bors, oreganó, bazsalikom.
A paradicsomot belsejét kivájjuk és egy tepsibe állítjuk. A belsejüket, összekeverjük a kockára vágott sajttal és pirított, fokhagymás kenyérkockával, majd visszatöltjük a paradicsomokba. Fűszerezzük és sütőben megsütjük. A tölteléket dúsíthatjuk kockára vágott cukkinivel is.

Parajpüré: 1 cs. fagyasztott, vagy friss paraj (spenót, mángold), só, bors, kevés kb. 1 dl tej, fokhagyma, 5 dkg vaj.
A friss parajt előfőzzük, turmixoljuk, a fagyasztottat kiengedjük. A vajon megpároljuk a parajt, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük, majd a tejet hozzáöntve még egy kis ideig forraljuk. (Sűrű pépes legyen) Tojásrántottával  tálaljuk.

100_5339.jpg Szőlőshús: csirkemell, margarin, só, bors, 1 dl tejszín, 1 dl fehérbor (vagy must) szőlő (leszemezve), 1 kk. étkezési keményítő.
A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk. Ha kész, hozzáöntjük a bort, beletesszük a szőlőszemeket, kicsit még tovább főzzük. Az étkezési keményítővel elkevert tejszínnel sűrítjük.

Brokkolipüré, sajtos virslivel: 1 cs. fagyasztott, vagy fél kg friss brokkoli, só, bors, petrezselyemzöld, vaj, 20 dkg sajt, virsli.
A rózsáira szedett brokkolit, enyhén sós vízben (vagy tejben) megfőzzük, leszűrjük, vaj és fűszerek hozzáadásával pépesre turmixoljuk. A virsliket előfőzzük, hosszában bevágjuk, egymás mellé rakjuk egy tűzálló tálba, majd minden vágatba egy hasább sajtot teszünk. A maradékot lereszeljük és a tetejére szórjuk, megsütjük.

Csorbaleves: 1 egész tyúk (ha nincs a csirke is megteszi), 2-2 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, vöröshagyma, lestyán, petr.zöld, 3 tojás sárgája, 3 ek. tejföl, 1 citrom leve.
A tyúkot darabokra vágjuk, majd 2 l vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a zöldségeket egészben, a vöröshagymát  apróra vágva. Amikor a hús már majdnem puhára főtt, egy másik fazékba átszűrjük a levest, beletesszük a lestyánt, petrezselyemzöldet és 10-15 percig tovább főzzük. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, citrom levével és egy kevés levessel, majd az egész léhez keverjük. Beletesszük a húst, a zöldségeket pedig külön tálaljuk.

100_6069.jpg Budapest szelet: 1 kg karaj, fél kg gomba, fél kg csirkemáj, kb. 25-30 dkg zöldborsó, liszt, só, bors, őrölt paprika, 10 dkg kolozsvári szalonna (nyers), 1 db TV paprika, 1 db nagyobb paradicsom.
A húst szeletekre vágjuk, kiverjük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, majd hirtelen kisütjük (mint a natúrszeletet).  Ha mind kész félre tesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt olajba tesszük a felkockázott szalonnát és vöröshagymát, majd egy kicsit később a szeletekre vágott gombát, zöldpaprikát és paradicsomot.  A zöldborsót és a májat tisztítás után külön-külön megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, leöblítjük, majd a raguhoz keverjük. Megszórjuk pirospaprikával és még egy kicsit rotyogtatjuk. Tálalás: burgonyapüré vagy rizs, 1-1 szelet hús, leöntve raguval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 667
Tegnapi: 513
Heti: 1 763
Havi: 11 294
Össz.: 2 638 086

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 9-10. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »