Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

22. HÉT

hagymakremleves.jpg Hagyma-krémleves: 5 db vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés liszt, húsleveskocka, reszelt sajt.
A vöröshagymát aprítom és az olajon megdinsztelem. Hozzáadom a fokhagymát is, még egy kicsit sütöm, majd megszórom liszttel és átkeverem. Felengedem a hús-alaplével, fűszerezem és botmixerrel simára keverem. A póréhagymát karikára vágom, megsütöm, a leveshez keverem, pirított kenyérkockával, vagy olvasztott sajtos bagettel tálalom.

kremsajtos_pulykamell.jpg Krémsajtos-göngyölt csirke, vagy pulykamell: 4 nagyobb szelet csirke/pulykamell filé, 20 dkg sajt, 20 dkg krémsajt, 2 szál újhagyma, 10 dkg füstölt sonka, 1 cs szeletelt bacon, só, bors, szárnyas fűszerkeverék.
A csirke/pulykamell szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, megszórjuk szárnyas fűszerrel. A sajtot lereszeljük, a hagymát karikákra, a sonkát apró kockára vágjuk. A krémsajtot összekeverjük a sonkával, hagymával, reszelt sajttal. Ízesítjük sóval, borssal. A tölteléket a hússzeletek egyik oldalára halmozzuk, felgöngyöljük. Minden tekercset mérettől függően 2-3 szelet baconba burkolunk. Tepsibe vagy jénaiba tesszük, fóliával lefedjük, majd puhára pároljuk. Ezután a fóliát levéve pirosra sütjük.

grill_zoldsegekhus.jpg Grillezett tarja és zöldségek: sertés tarja, zöldségek (sárgarépa, cukkini, karalábé). Páchoz: 1,5 dl olaj, 1 ek. mustár, só, bors, 1 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 csokor petrezselyem.
Az olajban elkeverjük a mustárt, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott vöröshagymát adunk hozzá és zúzott fokhagymát. A tarját felszeleteljük, kiklopfoljuk, mindegyik szeletet ezzel a páccal megkenünk. Egytálba egymásra tesszük, kissé lenyomkodjuk, majd pár órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tesszük. A sárgarépát tisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük, vajban megfuttatott apróra vágott petrezselyembe forgatjuk. A cukkinit hámozás nélkült ujjnyi darabokra szeljük, a karalábét tisztítás után félkarikára vágjuk. Tálba tesszük olajjal megöntözzük, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, felhasználásig hűtőbe tartjuk.
-Grillezés volt a terv, de az eső elmosta, ezért HOT-PAN serpenyőben grilleztünk. Először a zöldségeket grilleztem meg, majd a serpenyőbe csíkokra vágott szalonnát és vöröshagymát sütöttem elő, kiszedtem, félretettem a visszamaradt zsiradékban megsütöttem a tarja szeleteket, majd a sült szalonnával, vöröshagymával tálaltam.

Ha már kénytelenek voltunk bent grillezni, készült még...

kijevi_csirkemell.jpg Kijevi csirkemell: 20 dkg sajt, 80 dkg csirkemell, 10 dkg vaj, 3-4 gerezd fokhagyma, esetleg snidling, petrezselyem, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj.
A csirkemellből vastagabb szeleteket vágunk, középen felszúrjuk, sózzuk, félretesszük. A sajtot kikeverjük a puha margarinnal és a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Tehetünk bele apróra vágott snidlinget, vagy petrezselymet is. Ez után mindegyik szelet hús nyílásába töltjük, hústűvel összetűzzük, majd a szokásos módon bepanírozzuk és forró olajban kisütjük. A szeleteket megtölthetjük más ízű fűszervajjal is (lásd. Fűszervajak, mártások fejezetben!).

Pikáns csirkemájsaláta: 50 dkg hagyma (lila-, sonka-, póré- vegyesen), só, színesbors, 2 db citrom leve, 50 dkg csirkemáj, 4 db zsályalevél, 2 db alma, 5 ek. olaj, fél fej jégsaláta, 1 csokor petrezselyem.
A hagymaféléket meghámozzuk, felkarikázzuk, fél kk. sóval, 3 ek. ciromlével összekeverjük, fél órát pihentetjük. A  zsályát 3 ek. felforrósított olajban picit pirítjuk, majd rátesszük a tisztított, darabolt májat és megsütjük. Kiszedjük az olajból és félretesszük. A salátát megmossuk, leszárítjuk és apró darabokra tépkedjük. Az almákat felaprózzuk, megöntözzük citromlével, leszűrjük. A májjal, valamint a leszűrt hagymával együtt a salátához keverjük és tálra halmozzuk. A máj sütőlevét összeforraljuk a maradék 2 ek. olajjal és a hagyma-alma levével együtt, melegen a saláta tetejére locsoljuk. 

Kukoricaleves: fél liter tej, 50 dkg mélyhűtött kukorica, 1 nagy pohár tejföl, 1 csokor aprított kapor, 2 ek. liszt, 2 ek. margarin, só, bors, pirított zsemlekocka
A margarinon megfuttatjuk a lisztet, beletesszük a kaprot, összekeverjük, majd felöntjük tejjel. Sózzuk, borsozzuk és ha felforrt hozzáadjuk a kukoricát. Ha megpuhult egy kevés levet leszűrünk, csomómentesre keverjük benne a tejfölt, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Pirított zsemlekockával tálaljuk. 

tesztasalata.jpg Egyszerű tésztasaláta: 25 dkg durum, vagy fusilli 10 dkg füstölt sajt, 20 dkg gépsonka, 1 doboz kukorica, 5 dl tejföl, majonéz, mustár, pár csepp citromlé, só, bors.
A tésztát sós vízben megfőzzük. A tejfölt, a majonézt, a borsot, pár csepp citromlevet, a mustárt,  összekeverjük. A sajtot és a gépsonkát kisebb kockára vágjuk és a kukoricával együtt összekeverjük a tésztával és az öntettel. Lehűtve tálaljuk. (Tehetünk még bele: apróra vágott savanyú uborkát, almát, lilahagymát).

tzatziki.jpgTzatziki: egy nagy pohár joghurt, 1 szál uborka, 3-4 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, pici citromlé.
Az uborkát lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Ha levet engedett hozzákeverjük a joghurtot, a zúzott fokhagymát, borsot, citromlevet. Pár órára hűtőbe tesszük.

tojaskrem.jpg   Tojáskrém: 5 db tojás, 2 ek. vaj (margarin), só, bors, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1-2 sz. újhagyma.
A tojást megfőzzük és a többi hozzávalóval együtt aprítógépben simára keverjük. 

toltott_burgonya.jpg Töltött burgonya: 1 kg nagyobb szemű burgonya, 20 dkg szalonna, 4-5 szál vastagabb újhagyma, snidling, 1 ek. liszt, 1 ek. margarin, 2 dl tej, 5 dkg sajt.
A burgonyákat héjastól megfőzzük, meghámozzuk, kicsit hűlni hagyjuk. Mindegyiket félbevágjuk, belsejüket kicsit kikaparjuk, kivajazott tepsibe rakjuk. A szalonnát kockára vágjuk és a karikára vágott hagymával együtt megsütjük, majd a kikapart burgonyával összekeverjük, mindegyik burgonya mélyedésbe teszünk egy egy púpos kanállal. A margarint felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, picit pirítjuk, felöntjük tejjel, majd a reszelt sajttal csomómentesre keverjük. A tepsiben lévő burgonyákat bevonjuk vele, snidlinggel megszórjuk, majd sütőben pirosra sütjük.  

Virslis káposztasaláta: 1 doboz konzerv bab,  2 gerezd fokhagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 2 pár füstölt virsli, 2 szál sárgarépa, 2-3 szál újhagyma, 6 ek. olívaolaj, só, bors.
A savanyú káposztát tálba tesszük. A virsliket kifőzzük, hagyjuk kihűlni, kissé rézsutosan felkarikázzuk. A szintén karikára vágott sárgarépát is megfőzzük, azt is hagyjuk kihűlni, majd a babbal és a karikára vágott hagymával együtt a káposztához keverjük. Az olívaolajat elkeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, majd a salátával.

Tavaszi retek-karalábéfőzelék: 2 nagy csokor retek, 3 zsenge karalábé, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 kis fej hagyma, 1 l zöldségleves (kockából is jó), 1 ek. olaj, só, bors, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő, kevés olaj.
A retket és a karalábét jól megmossuk. A karalábé zsenge leveleit felcsíkozzuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Rádobjuk a karalábé felcsíkozott zsenge levelét és az apróra vágott petrezselyem felét, aztán a kockára vágott retket és karalábét. Élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a zöldség levessel. Lefedjük és mérsékelt tűzön puhára főzzük. Simára keverjük a tejfölben az étkezési keményítőt, majd besűrítjük vele  a főzeléket. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem másik felével.  Fokhagymás hús, csirkefasírt, sült virsli illi hozzá.

Joghurtos citromleves: 4 dl joghurt, 3 dl tej, 1 citrom leve, fél citrom reszelt héja, édesítőszer, csipet só, jégkockák.
A citrom levét kicsavarjuk és a reszelt citromhéjjal együtt összekeverjük a joghurttal, az édesítőszerrel és a sóval, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és alaposan elkeverjük. Jól lehűtve tállaljuk, de a levesbe jégkockákat is tehetünk. Friss mentával díszítjük.

kakaos-dios_csiga.jpg Darázsfészek: 50 dkg liszt, 3 db tojás sárgája, 1 cs. szárított élesztő, 12,5 dkg margarin (olvasztva), 3,5 dl tej, 1 cs. vaníliáscukor, 3 ek. porcukor, vagy édesítőszer. Töltelék lehet: (kakaó, dió vagy fahéj) 10 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 1 cs. vaníliáscukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vagy kenyérsütő géppel megdagasztjuk, kb. 1 órát kelni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. Hozzávalókat összekeverjük és annyifelé osztjuk, ahány féle tésztát szeretnénk. A krémbe vagy kakaót, vagy diót, vagy fahéjat keverünk.         A tésztát kb. ujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk, majd megkenjük a krémmel, szorosan feltekerjük. 3 ujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle és kivajazott tepsibe egymás mellé pakoljuk. Én szeretem, ha összekel a tészta, de aki nem, az nagyobb távolságokat is hagyhat a csigák között. A tepsiben még fél órát kelesztjük.

tejbedara_fahejas_almaval.jpg Almás tejbedara: 6 dl tej, 4 ek. búzadara, édesítőszer, 2 db alma, pici fahéj.
A tejet felforraljuk majd apránként, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a darát. Pár percig kevergetjük, majd fedővel letakarjuk és lezárjuk alatt a tüzet. Amíg gőzében még egy kicsit fő, addig 2 db almát meghámozunk, lereszelünk, majd fahéjjal és édesítőszerrel összekeverjük. A darát tányérba simítjuk, tetejére tesszük a  reszelt almát és jó ízűen megesszük.

100_6883.jpg   Tarhonyás hús: fél kg tarhonya, 60-70 dkg hús, paprika, paradicsom (esetleg lecsó), só, bors, fokhagyma, őrölt paprika, 1-2 fej vöröshagyma.A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott húst, kicsit lepirítjuk, belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, majd felöntjük bő vízzel. Lecsóval, vagy paprikával, paradicsommal ízesítjük. Ha már majdnem puha a hús, a tarhonyát is hozzá adjuk és fedő alatt lassú tűzön, időnként megkeverve, addig főzzük, amíg a levét fel nem szívja a tarhonya. Ekkor lezárjuk a tüzet és még gőzében tovább pároljuk.

100_6536.jpg Grillezett sajt: bármilyen kemény sajtot lehet grillezni. Én camembert, vagy pizzamozzarella sajtnak mindkét oldalát szárazon, teflon serpenyőben, megpirítom.

Párolt brokkoli: A friss brokkolit /lehet mirelit is/ rózsáira szedjük enyhén sós vízben előfőzzük és vajban megfuttatott petrezselyemzöldbe forgatjuk, borsozzuk és még egy kicsit pároljuk, hogy az ízek összeérjenek.

100_6501.jpg Zöldségleves: 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej karalábé, zeller és vöröshagyma, só, bors.
A zöldségeket kockára vágjuk és az aprított vöröshagymával együtt kevés olajon megpirítjuk. Felengedjük kb. 2-3 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Ha a zöldségek megpuhultak, az apróra vágott petrezselyemzöldet is beleszórju
Az alább közölt recept töltelékéből megmaradt kb. 2 ek. mennyiség, ahhoz tettem 4 ek. búzadarát, egy csipet szódabikarbónát, majd a levesbe szaggattam, betétként.

sargarepaval_toltott_csirkecomb.jpg Sárgarépával töltött csirkecomb: 50 dkg sárgarépa, 2 db főtt tojás, 6 db csirkecomb, 1 fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, citromlé, petrezselyem, 2 db egész tojás.
A sárgarépát lereszeljük, vagy aprítógépbe ledaráljuk. Összedolgozzuk a finomra vágott kemény tojásokkal+a két nyers tojással és a petrezselyemmel. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval, citromlével és reszelt vöröshagymával ízesítjük. Ezután a csirkecomb bőre alá töltjük. Tűzálló tálba tesszük és zsiradék nélkül előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A megmaradt töltelékhez adunk 2-3 ek. lisztet, majd forró olajban kisütjük. Hagymás burgonyával tálaljuk. 

Tejszínes-hagymás burgonya: 1 kg burgonya, 3 dl tejszín, 1 sz. póréhagyma, só, bors, rozmaring.
A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A póréhagymát karikára vágjuk, majd a burgonyával összekeverjük. Tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott rozmaringgal megszórjuk. Meglocsoljuk a tejszínnel és készre sütjük.

100_6454.jpg Joghurtos gyümölcssaláta: Tetszés szerinti gyümölcsöket apróra vágunk, megszórjuk kevés fahéjjal, majd 2 dl joghurttal elkeverjük. Mézzel édesítjük, pirított mandulával megszórjuk.

23. HÉT

tejfolos_gombocos_kaposzta.jpg Tejfölös savanyúkáposzta főzelék, húsgombóccal: 60 deka sanyúkáposzta, 6 ek. olaj, 2 ek. liszt, 1 db vöröshagyma, 1 tk. őröltparika, só, 1 db babérlevél,  1 kis doboz tejföl. Húsgombóchoz: 50 dkg aprított pulykahús (fagyasztott), 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 tojás.
A töltelékhez a húst a rizzsel, hagymával és a fűszerekkel és a tojással összedolgozom. Gombócokat formázunk és félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, a savanyú káposztát, ha szükséges, kicsit kimossuk. A vöröshagymát megdinszteljük, megszórjuk az őröltpaprikával, beletesszük a káposzta felét, a babérlevelet, borsot és összekeverjük. Ezután retesszük a húsgombócokat és befedjük a maradék káposztával. Az egészet felöntjük kb. fél liter vízzel, amiben kevés sót elkeverünk. Lefedjük és puhára főzzük. Kivesszük a húsgombócokat, és a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk a káposztát. Visszatesszük a gombócokat és 10 perc alatt összeforraljuk. 

Tarka tonhalas tésztasaláta: 30 dkg (durum) penne, vagy orsó tészta, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek. almaecet, 1 kk. cukor, vagy édesítőszer, só, bors, 1 tk. mustár, 2 ek. olaj, 1 doboz olajos tonhal, 1 cs. mexicói zöldségkeverék, 2 sz. újhagyma, 2 dl natúr joghurt.
A tésztát bő, enyhén sós vízben kifőzzük. Az ecetet elkeverjük a cukorral (édesítőszerrel), mustárral, sóval, borssal. Kézi habverővel hozzákeverjük az olajat és a zúzott fokhagymát, majd összekeverjük a tésztával és állni hagyjuk. A tonhalat lecsöpögtetjük, villával széttörjük. A zöldségeket megpároljuk, hűlni hagyjuk. A megtisztított hagymát, vékony karikára vágjuk. A joghurtot a tésztához keverjük, beleforgatjuk a zöldségeket, újhagymát és a tonhalat. 20-30 percig állni hagyjuk.

petrezselyem_lev..jpg Petrezselyem krémleves: 2 evőkanál margarinon kissé megpirítunk 1 evőkanál lisztet /mintha rántást készítenénk/ apróra vágott petrezselymet teszünk bele, majd felöntjük 1 db húsleveskockából készített alaplével /ha nincs húsleves maradékunk/ és tejjel. Sózzuk, borsozzuk, kevés tárkonnyal ízesítjük. Pirított zsemlekockával,  petrezselymes/medvehagymás/zöldfűszeres gombóccal tálaljuk.

csilisbab11.jpg Chilisbab, gerslivel: 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darálthús, vagy füstölt kolbász, sonka, 1 konzerv hámozott paradicsom, 2 doboz bab (lehet paradicsomos csilis), 1 doboz kukorica, ketchup, Piros Arany, chilis bab fűszerkeverék, só, bors, oreganó, olaj.
A hagymát karikára vágjuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ezután beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fűszerkeveréket és az oregánót. Hozzáadjuk a paradicsomot, egy jó adag ketchupot és négy evőkanál Piros Aranyat, vagy házi darált paprikát. Ha kell, adjunk hozzá egy kevés vizet, és főzzük össze. Ezután beleöntjük az előzőleg fél órára beáztatott, leszűrt gerslit és ha megpuhult, a babkonzervet és a kukoricát is. Összeforraljuk és melegen tálaljuk.

Tormás sonkatekercs: 16 (vékony) szelet gépsonka. Töltelékhez: 10 dkg vaj, 2 tubus sajtkrém, 2 tk. mustár, 2-3 ek. tormás majonéz, pici só, bors. A töltelékhez valókat habosra keverjük és a sonkaszeletekbe göngyöljük, pár órára hűtőbe tesszük. Pirított kenyérrel, de akár francia salátával is tálalhatjuk.

zoldseges_teszta.jpg  I. Zöldséges tészta: 1 cs. mirelit vegyes zöldség, 1 fej hagyma, 1 ek. vaj, petrezselyemzöld, 1 ek. liszt,  1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, száraz tészta.
Mialatt a tészta fő, elkészítjük a ragut. A zöldségeket vajon megpároljuk, megszórjuk egy ek. liszttel, 2 dl tejjel, vagy tejszínnel simára keverjük, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

II. Ragu: a zöldségeket megpároljuk. 2 fej vöröshagymát és 2-3 pár virslit felkarikázunk. A vöröshagymát megsütjük, hozzáadjuk a virslit és kicsit lepirítjuk, majd a zöldségeket is hozzáadva összesütjük. Apróra vágott zöldfűszerekkel ízesítjük.

zoldbab_fozelek-virsli.jpg Zöldbabfőzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Virslivel, vagy tojáspörkölttel tálaljuk.

100_6026.jpg Padlizsánkrém: 2 db keskenyebb, fényes padlizsán, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, majonéz.
A padlizsánt megmossuk, egészben jó puhára sütjük (lehet sütőben is, de én a kandalló kályhánkban, parázson, alufóliába csomagolva, vagy nyáron girllen sütöm meg, mert kell neki egy kis füstös íz!). Hideg vízbe szedjük, héját lehúzzuk, a húsát szűrőbe tesszük, megsózzuk (így kifolyik a kesernyés leve) és pár percig állni hagyjuk, majd aprítógépbe tesszük, kevés vöröshagymával és készen vásárolt majonézzel (természetesen lehet házi készítésűvel is), pici mustárral együtt pépesítjük. Pirítós kenyérrel, paprikával, paradicsommal tálaljuk.

100_2790.jpg  Kapros hal: 1 kg cápaharcsa filé, vagy tonhalfilé, 1 csokor friss kapor, vagy szárított, 2 citrom leve, vagy citromlé,  kb. 5 fej vöröshagyma (nem kell megijedni, nem lesz sok), só, bors, olaj.
A vöröshagymát félbe vágom, felszeletelem, olajon megsütöm, a citrom levét rászűröm és megszórom az apróra vágott kaporral. Sózom, borsozom és félreteszem. A halat felengedés után apróbb darabra vágom, forró olajon pirosra sütöm, majd a hagymával összekeverve még egy kicsit pirítom.

Párolt rizs: 1 csésze rizs, 2 csésze víz, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, bazsalikom, vagy majoránna, olaj.
Kevés olajon megpirítom a rizst, forrásban lévő vizzel felengedem, beleteszem a félbevágott vöröshagymát, egész fokhagymát, sózom, borsozom, szárított bazsalikommal ízesítem és készre főzöm. A vöröshagymát és a fokhagymát ha kész, ki lehet venni belőle.

100_5326.jpg Cukkinis rántotta: egy kisebb zsenge cukkinit megmosunk és hasábokra vágunk. Olajon megpároljuk és ha puha, petrezselyemmel, snidlinggel, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal /én mindig azt használok, mert jobb az íze/ ízesítjük és ráöntjük a felvert tojást. Lazán átkeverjük és készre sütjük.  Egy tipp: ha megsül az alapanyag, lehúzom a tűzről, a zöldséget egy oldalra halmozom, a tojásokat a serpenyőbe ütöm bele, majd ott verem fel és a végén a zöldségeket is hozzákeverem. Vissza a tűzre, majd készre sütöm. Így, egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni.

100_6025.jpg Bableves: fél kg szárazbab, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+ zöldje, fél zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, maradék sonka- vagy szalonnabőr, só, 1 db tojás, 2 ek. liszt, őröltpaprika.
A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük és hideg vízbe feltesszük főni. Hozzá adjuk a hasábokra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, a zellergumót, sonka- vagy szalonnabőrkét (természetesen sonkával és kolbásszal is dúsíthatjuk) és megsózzuk. Közben kevés olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát, aprított petrezselyemzöldet és őröltpaprikát. Hideg vízzel csomómentesre keverjük és a leveshez adjuk.  A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából  kiskanállal galuskákat szaggatunk.

100_3270.jpg   Hagymás lepény:50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, pici cukor, só, 1 cs. szárított élesztő, 5 fej vöröshagyma, 450 g tejföl, esetleg kockára vágott szalonna.
A lisztbe elkeverem a sót, cukrot élesztőt és a langyos vízzel megdagasztom, kelesztem. Közben a hagymát karikára vágom kevés olajon barnára sütöm, sózom. A megkelt cipót kér részre osztom, agáztepsibe kinyújtom, megkenem a tejföl felével és a hagyma felét ráterítem. Ha nagyon "turbózni akarom, szalonna kockákat is szórok rá" Forró sütőben megsütöm.

spenotpure_rantottaval.jpg Parajpüré: 1 cs. fagyasztott paraj, 2 ek. vaj, 1 dl tej, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors.
A parajt felengedés után a felolvasztott vajba tesszük. Felöntjük a tejjel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Tojásrántottával kínáljuk.

Karamellás tej (házilag): 3-5 ek. cukrot megpirítunk, majd felöntjük tejjel és addig kevergetjük amíg el nem olvad. Nem kell megijedni, először felhabzik a cukor, de szépen elolvad a tejben.

burgonya_leves.jpg Tárkonyos új burgonya leves: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg új burgonya, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis pohár tejföl, só, bors, pici kömény, friss tárkony, 1 ek. vaj.
A hagymát apróra vágjuk és a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikára vágott répát, gyökeret és a kockára vágott burgonyát. Folyamatos kevergetés mellet kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel és  fűszerezzük. Mielőtt teljesen elkészül, rakjuk bele a tárkonyt és a petrezselymet. Ha minden megpuhult, tejföllel behabarjuk.

apro_pecsenyerizs.jpg  Apró pecsenye: 1 kg sertés szűzpecsenye, vagy tarja (lehet csirkemellből is), 10 dkg füstölt húsos-szalonna, 3 ek. olaj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma 2 db TV paprika, 1 nagyobb paradicsom, só, bors.
A szűzpecsenyét egy centis szeltekre vágjuk, majd felcsíkozzuk. Sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a húst és pirosra sütjük. Ha elkészült a húst kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk.
Az olajon, amiben a hús sült, vékony csíkokra vágott szalonnát pirítunk, rátesszük az apró kockára vágott hagymát, és megdinszteljük. 1 dl vizet öntünk hozzá, és visszapirítjuk a zsírjára. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Ha már jó szaftos, belekeverjük a húst. Bazsalikomos új burgonyával, vagy rizzsel tálaljuk. 

Bazsalikomos burgonya: a burgonyát meghámozzuk, majd kockára vágjuk. Forró, sós vízben előfőzzük, majd leszűrve és megszikkasztva, kevés forró olajban szép pirosra sütjük. Friss bazsalikomot apróra vágunk, majd a burgonyához keverjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 491
Tegnapi: 583
Heti: 1 074
Havi: 10 605
Össz.: 2 637 397

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 22-23. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »