Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

20. HÉT

100_6895.jpg Édeskáposzta főzelék, füstölt oldalassal: 80 dkg káposzta, 3 ek. olaj, 5 dkg liszt,  2-3 gerezd fokhagyma, köménymag, majoránna, só, bors, őrölt paprika, 0,5 kg füstölt oldalas.
Az oldalast egy, vagy két csont mentén daraboljuk és feltesszük hideg vízbe főni. A káposztát csíkokra vágjuk és ha az oldalas félig megpuhult beletesszük a vizébe. Sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd készre főzzük. Világos, őrölt paprikás rántást készítünk, majd besűrítjük vele a főzeléket.

tocsi-tzatziki.jpg Tócsi: 1/2 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, só, bors. 
A burgonyát lereszeljük a reszelő nagyobb lyukán. Hozzákeverjük a tejfölt, apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot. Kevés ideig állni hagyjuk, majd amikor levet enged annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz. Forró olajba, evőkanálnyi mennyiséget rakunk, kicsit ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük. Kefirrel tálaljuk, melybe keverünk egy kis zúzott fokhagymát és apróra vágott snidlinget.

100_6931.jpg Sonkás rakott tészta: 30 dkg metélt tészta, 20 dkg főtt füstölt sonka, 1 nagy pohár tejföl, 1 db tojás 15-20 dkg reszelt sajt lehet vegyesen füstölt és nem füstölt, 1-2 gerezd fokhagyma, vaj.
A sonkát ledaráljuk, vagy apró kockákra vágjuk és pár percig forró olajon pirítjuk. Hozzáadjuk az apró darabokra vágott fokhagymát. Ha kész, keverjük hozzá a tejfölt, a tojást és egy rész reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk  és a sós vízben kifőzött tésztával összekeverjük. Vajjal kikent  tűzálló edénybe öntjük, tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, majd forró sütőben megsütjük. Ha elkészült borítsuk ki a formából és szeleteljük fel.
Nagyon mutatós, ha spenótos, vagy színes tésztával készítjük, majd a masszát nem keverjük bele, hanem rétegezve egy kerek tortaformában megsütjük.

100_6599.jpg  Párolt zöldség virslivel: 1 cs. Franciasaláta zöldségkeverék, 1 doboz kukorica konzerv, 1 kis fej vöröshagyma, 1 pár füstölt virsli, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, 1 ek. vaj.
Vajon megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a felkarikázott virslit és a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, majd tálaláskor apróra vágott fűszernövényekkel ízesítjük.

100_6954.jpg Metélt leves: burgonya főzőleve, só, 2-3 gerezd fokhagyma, őrölt paprika, cérnametélt, 1 ek. liszt, olaj.
Vékony rántást készítünk, beletesszük a zúzott fokhagymát, őrölt paprikát, majd a burgonya főzőlevével simára keverjük. Sózzuk, hozzáadjuk a cérnametéltet és addig főzzük amíg meg nem puhul.

Pásztor tarhonya: 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg tarhonya, 80 dkg burgonya, 1 nagy fej hagyma, 1 kk. őrölt paprika, só, majoránna, 2 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 szál füstölt kolbász, vagy 2 pár virsli.
A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a pörcöt kiszedjük, félre tesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a tarhonyát. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, a felkockázott burgonyát és a karikára vágott kolbászt. Picit pirítjuk még, majd a tűzről levéve rászórjuk az őrölt paprikát is és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje. Sózzuk, majoránnával és zúzott fokhagymával ízesítjük. Időnként megkevergetve puhára főzzük. Tálaláskor a félretett szalonnapörccel megszórjuk.

halkrem.jpg  Halkrém: 1 doboz olajos aprított tonhal, 2 ek. majonéz, 1-2 csepp citromlé, bors, 1 kk. mustár.
A halat lecsöpögtetjük, majd a hozzávalókkal együtt krémesre keverjük.

lencsefozelek.jpg Lencsefőzelék: 30 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 2 db babér levél, 1 ek. őrölt paprika, só, 3 ek. mustár, 2 dl tejföl, 3 ek. liszt, pici ecet, cukor, olaj.
A lencsét átválogatjuk, alaposan átmossuk. A hagymát apróra vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük. Rászórjuk a paprikát és felöntjük kevés vízzel. Hozzáadjuk a lencsét. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, mustárt és a cukrot. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk. A tűzről levéve tejföllel és hideg vízzel csomómentesre keverjük. Besűrítjük vele a főzeléket. Ízlés szerint cukorral, ecettel még ízesíthetünk rajta.

gyros_salataval.jpg  Csirkemell saláta: 1 db csirkemell, mozzarella (lében), fél fej saláta, fél fej új káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 cs. retek, 1 nagy doboz joghurt, kapros öntet-por, gyros fűszerkeverék, olaj.
A csirkemellet felkockázzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, megöntözzük olajjal, majd összekeverjük és fél órát állni hagyjuk. Addig elkészítjük a salátát: a káposztát, retket, sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a salátát falatnyi darabokra tépkedjük, a joghurtot összekeverjük a kapros alappal. A mozzarellát leszűrjük, kockára vágjuk. A hús ezután kisütjük. Tálaláskor egy marék salátát teszünk a tányérra, meglocsoljuk az öntettel, rátesszük a húst és a mozzarellát, majd pirítóssal, vagy anélkül fogyasztjuk.

100_5994.jpg Töltött gombafejek: 12 nagy csiperkegomba, 1 piros  kaliforniai paprika, 1 fél csomag (bármilyen) zöldségkeverék, 30 dkg krémsajt, 1 db egész tojás, újhagyma, 2 ek. olaj, 1 mk. vaj, 3 dl zöldségerőleves.
A gombát megtisztítjuk, szárát kicsavarjuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, rátesszük a karikára vágott újhagymát, a kockára darabolt gombaszárat, petrezselyemzöldet és együtt megpároljuk. A zöldségkeveréket 3 dl vízben megfőzzük, leszűrjük és a gombához keverjük, az apróra vágott paprikával együtt. A krémsajtot kikeverjük a tojással, majd a zöldségeket hozzáadjuk, a gomba kalapjába töltjük, a maradék ragut pedig összekeverjük a zöldség levével, tepsibe öntjük és a töltött gombákat rátesszük a tetejére. Reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük. Jó szaftos lesz, ezért rizzsel tálaljuk.

Sopszka saláta: 20 dkg uborka, 1-2 db paradicsom, 2 db lilahagyma, 1-2 gerezd fokhagyma,  4 ek. olaj (ha van, akkor olíva), 2 ek. borecet,  petrezselyem, só, bors.
A paradicsomot és az uborkát felkockázzuk, a negyedekre vágott hagymát vékonyan felszeleteljük és összekeverjük az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel. Meglocsoljuk az olajból, borecetből, sóból, borsból kikevert öntettel, majd az egészet lehűtjük.

Póréhagyma krémleves: 1 szál póré hagyma,4 gerezd fokhagyma, 1 csomó friss petrezselyem, 2 db sárgarépa, 2 dl tej, 3 dl főzőtejszín, 2 db erőleves kocka, bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű, 5 dkg margarin, kevés olaj.
A póréhagymát és a sárgarépát vékonyan felcsíkozzuk, majd a margarinon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a szintén vékony szeletekre vágott fokhagymát is és a többi fűszert. Fedő alatt pároljuk, míg puha nem lesz. Ezután öntsük fel vízzel, dobjuk bele a húsleves kockát és forraljuk össze. Ha minden megpuhult öntsük bele a tejszínt és egy botmixerrel, pürésítsük. Pirított fenyőmaggal, tökmaggal, levesgyönggyel, de egyszerűen pirított magoskenyérrel, vagy zsemlekockákkal is tálalhatjuk.

resztelt_maj_parolt_ujburgonya.jpg  Resztelt máj: 1 kg sertésmáj, 2 nagyobb fej vöröshagyma, 2 db paprika, 2 db paradicsom, olaj, bors, majoránna. 4 gerezd fokhagyma.
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, ráöntünk egy kis vizet, tovább főzzük. A paprikát, paradicsomot feldaraboljuk a hagymához adjuk, majd együtt sütjük. Megint ráöntünk egy kis vizet és zsírjára pirítjuk. Közben a májat vékony csíkokra vágjuk, a lecsós alaphoz adjuk és rózsaszínűre pirítjuk. Megszórjuk őrölt paprikával, egy kis borssal, bőven majoránnával, majd a zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Pár percig még sütjük, párolt újburgonyával tálaljuk.

Húskrém: 20 dkg csirkemell sonka, 2 ek. vaj, 1 tk. mustár, só, bors, petrezselyem, újhagyma.
A csirkemellet az újhagymával együtt ledaráljuk, majd a többi hozzávalóval habosra keverjük. Magos kenyérrel,  pirított zsemlével tálaljuk.

citromos_becsinaltleves.jpg Citromos csirkebecsinált leves: 1 cs. friss, vagy fagyasztott csirkeaprólék, 2 sz sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér, 1 db karalábé, 1 db citrom, 2 fej vöröshagyma, 1 kis doboz tejföl, só, őrölt paprika, 2 db babérlevél, 1 ek. liszt, olaj, vagy vaj.
A hagymát apróra vágjuk és a zsiradékon a karikára vágott sárgarépával, gyökérrel együtt megdinszteljük. A tűzről levéve hozzáadjuk az őrölt paprikát, a sót, majd az aprólékot. Összeforgatjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beletesszük a babérlevelet és félig megfőzzük. Ezután hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a leszűrt levét és tovább főzzük. Ha minden megpuhult liszttel elkevert tejföllel besűrítjük.

zoldseges_szuzpecsenye.jpg  Hagymás, zöldséges szűzpecsenye: 60 dkg sertés szűzpecsenye, vagy karaj, 4 fej vöröshagyma, 4 sz. sárgarépa, 25 dkg húsos szalonna, só, köménymag, 6 dkg cukor,  só, bors, 1 ek. balzsam ecet, 1 dl fehérbor, étolaj. Pác: kevés méz, szójaszósz, narancslé, pici só.
A szűzpecsenyét, érmékre szeleteljük, kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, 1-2 órára a pácba tesszük. Miután pácolódott, a szalonnát kockára vágjuk kisütjük a pörcöt félretesszük és a visszamaradt zsírjában, kevés olaj hozzáadásával, mindkét oldalát hirtelen átsütjük. Ha kész, a szeleteket félretesszük, a zsírban karamellizáljuk a cukrot a köménnyel együtt és a karikára vágott hagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk a szintén karikára vágott sárgarépát, a balzsamecetet és a bort. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk borsozzuk, kissé roppanósra pároljuk. Az elkészült párolt ragura rátesszük a megsütött érméket, ráöntjük a maradék pácot, lefedjük és még pár percig eggyütt főzzük. Rozmaringos burgonyával és szalonna pörccel megszórva tálaljuk.

I. Rozmaringos burgonya: 1 kg burgonya, 1-2 ár rozmaring, vagy száított, 2 ek. margarin.
A burgonyát sós vízben enyhén roppanósra főzzük. A felolvasztott margarinba megfuttatjuk az apróra vágott rozmaringot, majd a leszűrt burgonyára öntjük és lazán átkeverjük vele.
II. változat: a burgonyát kockára vágjuk, sütőben pirosra sütjük, majd a rozmaringos margarinba beleforgatjuk.

Hentes tokány: 1 kg sertés comb, vagy lapocka, 20 dkg füstölt szalonna, 2 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 kis doboz sűrített paradicsom, kb. 20 dkg savanyú uborka, 1-1 db paradicsom és paprika, kb. 2 dl hús-alaplé (lehet leveskockából is), vagy víz.
A szalonnát és a szeletelt hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, fehéredésig pirítjuk, majd belerakjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát, majd a húslevessel, vagy vízzel elkevert paradicsompürével felengedjük. Mérsékelt tűzön fedő alatt pároljuk, majd a fedőt levéve, a felesleges vizet elfőzzük róla, hogy jó sűrű szaftot kapjunk. 
Amikor már a hús majdnem puha, hozzátesszük a csíkokra vágott uborkát. Ha szükséges még ízesítjük, pirított kagylótésztával tálaljuk.

Pirított kagylótészta készítése: 1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk, majd olajon megdinsztelünk. Hozzáadjuk a száraz tésztát és világosbarnára pirítjuk. Felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy kb. 1 cm-re ellepje a tésztát, fedőt teszünk rá és takarékon addig főzzük, amíg a vizet be nem szívja. Ekkor lezárjuk a gázt alatta, majd gőzében hagyjuk még kb. fél órát.

 

21. HÉT

mangold_fozelek_tukortoji.jpg Mángold főzelék: fél kiló mángold, vagy spenót, kb 4 dl tej, 4 dl víz, 4 ek. liszt, 1,5 dl olaj, só, kevés őrölt bors, szerecsendió, fokhagyma, 1-2 db szikkadt zsemle.
A mángold levelét alaposan átmossuk, majd a tejjel együtt leturmixoljuk. A zsemléket kockára vágjuk és szárazon megpirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáöntjük a  tejes mángoldot és kb. 20 percig főzzük. A lisztből és olajból készített rántással besűrítjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, ha kell még egy kis zúzott fokhagymát is adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg krémesre besűrűsödik.

100_6880.jpg Lebbencs leves: 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 db burgonya, 5-10 dkg húsos szalonna, 8 dkg lebbencstészta, 1 kiskanál őröltpaprika, 1 db paradicsom, 1 db húsos paprika, só.
A vöröshagymát és a szalonnát apró kockára vágjuk, majd együtt megpirítjuk. Rátesszük a lebbencstésztát, tovább pirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őröltpaprikával, átkeverjük és felengedjük vízzel. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, hozzáadjuk a szintén kockára vágott, tisztított burgonyát, majd készre főzzük.

tejfolos_rakott_teszta.jpg  Tejfölös rakott tészta: 450 g tejföl, fél kg penne/fodros kocka, 50 dkg darált hús, 1 doboz konzerv kukorica, 1 dl olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg sajt, só, bors, majoránna, 2 gerezd fokhagyma.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, majoránnával ízesítjük, lepirítjuk. Közben a tésztát is kifőzzük. Ha a hús elkészült, belekeverjük a kukoricát, a tejföl 3/4 részét, majd a tésztát is. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük, tetejére simítjuk a maradék tejfölt, reszelt sajttal megszórjuk és megsütjük.

Fűszeres csirkeszárny: 1,5 kg csirkeszárny, só, Worcester-mártás, 8 dkg vaj, 1 ek. méz.
A csirkeszárnyakat megmossuk, majd a vizet leitatjuk róluk, megsózzuk és bekenjük Worcester-mártással. A vajat kissé megmelegítjük és mézzel, valamint Tabasco-szósszal simára keverjük. A csirkeszárnyakat ezzel a mártással bekenjük, grilltálcára fektetjük és többször megforgatva megsütjük.

francia_salata.jpg  Francia saláta: 1 kis doboz tejföl, 1 nagy tubus majonéz (vagy frissen készített). Mirelit franciasaláta alap, vagy 2 sz. sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 2 db krumpli, 2 ek. mustár, citromlé, só, bors.
A krumplit és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt megpároljuk, leszűrjük és kihűtjük. Az uborkát és az egyik almát szintén felkockázzuk. A tejfölt a majonézzel, mustárral citromlével, pici sóval, borssal, cukorral elkeverjük, majd a másik almát sajtreszelőn belereszeljük. Aki szereti, újhagymát is karikázhat bele. A zöldségeket a kész majonézes alapba forgatjuk, majd pár órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

Juhászpörkölt: 30 dkg sovány sertéshús, 0,5 kg fejes káposzta, 20 dkg (új)burgonya, 2 dkg füstölt szalonna, 2 dkg füstöltkolbász, 1 ek. tejföl,  vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, pirosarany.
A kockára vágott szalonnát és hagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst és pörköltet készítünk. Ha félig puha, beletesszük a cikkekre vágott káposztát, a burgonyát és a karikára vágott kolbászt. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön puhára pároljuk, majd a végén összekeverjük a tejföllel. Friss kenyérrel tálaljuk.

Roston sült hal: 2 ek. paprika krém (édes), 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. őrölt gyömbér (vagy friss, reszelve), 1 cs. tonhal.
A hozzávalókat összekeverjük, majd a masszát a tonhalra kenjük. Az előkészített roston, vagy teflon serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük.

Burgonya saláta: 1 kg új burgonya, 3-4 fej lilahagyma, só, bors, ecet, édesítőszer.
A burgonyát héjában, sós vízben mefőzzük, megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. A lilahagymát szintén karikára szeljük. Ecetes levet készítünk, majd ebbe a burgonyát és a hagymát lazán beleforgatjuk.

Zöldborsó-krémleves: 450 g fagyasztott zöldborsó (nyáron lehet frissből), 15 dkg borkkoli, petrezselyemzöld, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, tárkony, 1 ek. vaj.
A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés vajon megdinszteljük, felöntjük kb. 2-3 dl vízzel, majd a zöldborsót és a brokkolit hozzáadjuk, fűszerezzük és készre főzzük. Pár brokkoli rózsát kiveszünk, majd a többit leturmixoljuk, ha sűrű lenne kevés vizzel higítjuk. Ha kész, megszórjuk petrezselyemmel és a félretett brokkolirózsával, pirított zsemlekockával tálaljuk.

100_6505.jpg Paprikás burgonya: kb. 1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1-2 sz. lecsókolbász, vagy virsli, de lehet szafaládé is, kevés olaj, só, 2-3 gerezd fokhagyma, kakukkfű, majoránna, 1 tk. őrölt paprika.
A hagymát apró kockára vágjuk, megdinszteljük. Hozzáadjuk a karikkára vágott kolbászt és kicsit megpirítjuk. Rátesszük a tisztított, kockára, vagy karikára vágott burgonyát, sózzuk, fűszerezzük, őrölt paprikával megszórjuk, majd annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje és puhára főzzük.

  Bujtatott virsli: 50 dkg liszt, 3 dl folyadék (fele víz, fele tej), 1 cs. szárított élesztő, 1 tk. só, 1 tk. cukor, virsli, 1 db tojás a lekenéshez.
A száraz anyagokat összekeverjük, majd folytonos keverés közben (én robotgép keverőspiráljával dolgoztam simára) hozzáadjuk a vizes tejet. Duplájára kelesztjük, újra kidagasztjuk, a második kelesztés után csíkokat vágunk, és spirálisan a virslikre tekerjük. Tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük (akinek van otthon, nekem most nem volt, tetejét megszórhatja különböző magokkal, reszelt sajttal), előmelegített sütőbe megsütjük.

100_5959.jpgParadicsomos káposztafőzelék: 1 kg fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2-3 ek. liszt, 5 dl paradicsom ivólé, vagy paradicsompüré, 1 kg hús (lehet a malacka füle, farka, körme is)
A húst darabolom és felteszem főni. Amikor felforrt, a habját leszedem és hozzáadom a csíkokra szelt káposztát és az egészben hagyott vöröshagymát. Sózom, borsozom és puhára főzöm. Az olajból és a lisztből rántást készítek, felöntöm a paradicsomlével, simára keverem és a káposztához öntöm. Kevés édesítőt teszek hozzá.

Zabpalacsinta (kb. 14 db-hoz): 18 dkg zabliszt, 12 dkg fehér liszt, 1 kk. szódabikarbóna, 5 ek. olaj, 1,5 l víz (bármilyen hihetetlen, tojás nem kell bele!), só, pici édesítő vagy cukor. Sós palacsintánál, csak só!
A hozzávalókat simára keverjük és 15 percig állni hagyjuk, majd forró palacsinta sütőbe kisütjük.(A palacsinta sütőt csak az első adagnál kell egy kicsit kiolajozni!) Bármivel tölthető, mellékíze nincs.
A gombát megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megdinszteljük, majd a gombát hozzáadjuk. Fűszerezzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, őrölt paprikával és készre főzzük (mintha gombapörköltet készítenénk). Egy kevés levet leszűrünk, tejfölt adunk hozzá és félte tesszük. A palacsintát kisütjük, a gombás töltelékkel megkenjük, a két szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd felcsavarjuk, tepsibe rakjuk. A félretett tejfölös szósszal leöntjük és megsütjük. Reszelt sajt is mehet a tetejére.

Sertéscsülök pékné módra: 1,5-2 kg csülök, só, bors, 4 ek. olaj, 4 nagyobb vöröshagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél,  1-2 dl fehérbor, 1 kg burgonya, petrezselyem.                       A csülköket gondosan megmossuk (ha szőr maradt volna rajtuk, azt leperzseljük, lekapargatjuk), mélyebb lábasba tesszük, aláöntjük a bort és egy kevés vizet, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön csaknem puhára pároljuk. Ekkor áttesszük az egészet egy tepsibe vagy tűzálló tálba, mellédobjuk a megtisztított, cikkekre vágott burgonyát, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél, kétszer-háromszor megforgatva a burgonyát, a csülköket pedig pecsenyelével öntözgetve, pirosra-ropogósra sütjük.  Amikor a burgonya félig megpuhult-pirult, hozzáadjuk a megtisztított negyedelt hagymát is. A sütőből kivéve meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és máris tálaljuk.

olasz_cukkinis_szendvics.jpg Olasz cukkinis szendvics: 3 db húsos paradicsom, 4 kisebb cukkini, 15 dkg pizzamozzarella, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, friss bazsalikom, oregano, 4 szelet kenyér.
A paradicsom magját kikaparjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A cukkinit és a sajtot is kockára, majd az egészet összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával, bazsalikommal, oreganoval fűszerezzük. Kenyérszeleteken egyenletesen elosztjuk, sütőben, vagy grillsütőben addig sütjük, amig a sajt megolvad.

tavaszi_raguleves.jpg Tavaszi raguleves: 1 kg csirkeaprólék, 1 karalábé, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+zöldje, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba,  1 sz. tárkony (lehet szárított is), bors, só, tejszín vagy tejföl, 1 ek. liszt, vagy étkezési keményítő, pici citromlé.
A csirkeaprólékot feltesszük főni, miután felforrt, a habját leszedjük. Közben a zöldségeket karikára, a karalábét kockára, a gombát szeletekre vágjuk és az apróra vágott vöröshagymával, a zöldborsóval együtt megpároljuk, majd a csirkeléhez keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tárkony levelet teszünk bele és készre főzzük. A tejszínt, vagy a tejfölt elkeverjük egy  csapott ek. étkezési keményítővel, vagy 1 tk. liszttel, egy kis levessel, majd a többi leveshez adva összeforraljuk. Citromlével enyhén besavanyítjuk, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

turbozott_rantotthus.jpg  Turbózott rántotthús: 1 kg karaj, vagy tarja, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl tej, fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, só, bors.
A húst felszeleteljük, majd a fokhagymával ízesített tejbe fél órára beletesszük. Közben az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, rátesszük a tisztított, szeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a leve el nem párolódik. Megszórjuk petrezselyemmel, majd kihűtjük. A húst kivesszük a tejből, leitatjuk róla a nedvességet, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, mindegyik szeletre teszünk egy kanál gombapépet, felcsavarjuk és a szokásos módon bepanírozzuk és kisütjük. Hasábburgonyával és fokhagymás-tárkonyos mártással tálaljuk. 

Fokhagymás-tárkonyos joghurtmártás: 2 dl joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis csokor friss tárkony, pici só, bors.
A tárkonyt apróra vágjuk, majd a többi hozzávalóval együtt belekeverjük a joghurtba. 

Paradicsomos krinolin saláta: fél szál póréhagyma, 1 ek. olaj, 1 tk. ételízesítő, 3 ek. borecet, 1 tk. mustár, fél kg apró paradicsom, 1 kis szál uborka, fél fej saláta,  20 dkg krinolin, 1 cs. snidling,  kevés petrezselyemzöld, bazsalikom, só, bors
A hagymát vékony karikára vágjuk és üvegesre pároljuk, majd 2 dl vízzel felöntve felforraljuk. Beletesszük az ételízesítőt, félrehúzzuk, végül belekeverjük az ecetet és a mustárt. Kihűtjük. A paradicsomokat daraboljuk, az uborkát félbevágjuk, majd szeleteljük. A krinolint a héj lehúzása után vékonyan felkarikázzuk. A metélőhagymát, petrezselymet, bazsalikomot apróra vágjuk és a kihűlt öntetbe szórjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalóit összekeverjük, közvetlenül tálalás előtt a salátát is belevegyítjük. Pirítóssal, vagy rozskenyérrel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 219
Tegnapi: 351
Heti: 2 209
Havi: 8 639
Össz.: 2 635 431

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 20-21. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »