Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

40. HÉT

100_6146.jpg Zöldborsó főzelék: 450 g zöldborsó, 2 púpos evőkanál liszt, 2 evőkanál margarin, tej, petrezselyemzöld, só, édesítő.  
Margarinon megpároljuk a zöldborsót és a petrezselyemzöldet, ha puha félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk liszttel, majd tejjel felengedjük. Visszatesszük a tűzre és addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. /Ha híg, még egy kis vízzel kevert lisztet teszünk bele, ha sűrű higítjuk./

Gombaleves: 30 dkg gomba, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. petrezselyemgyökér+levél, 2 ek. olaj, 1 kis pohár kefir, 1 kk. őrölt paprika, só, bors, tárkony.
Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a megtisztított,  kockákra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret és a szeletelt gombát. Erős tűzön lepirítjuk, ekkor sózzuk, borsozzuk, őrölt paprikával megszórjuk, kevés tárkonnyal ízesítjük, majd hideg vízzel felengedjük. Ha felforrt és minden megpuhult, simára elkevert kefirrel dúsítjuk és frissen vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

100_5250.jpg Szív- nyelv- tüdő pörkölt (tejföl hozzáadásával pedig kész a szalontüdő): 1 nagyobb tüdő, 1 db sertésnyelv, 1 db sertésszív, vöröshagyma, olaj, só, bors, őrölt paprika, friss v. szárított majoránna, 1 db babér levél, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 tejföl, 1 ek. liszt, kevés mustár.
A tüdőt, nyelvet, szívet jól megtisztítjuk, kövesztjük (megfőzzük), majd csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a belsőséget, sózzuk, borsozzuk, majoránnával, babérral, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd egy rövid ideig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd visszatesszük a tűzre és puhára főzzük.  Ha szalontüdőnek készítjük, a tejfölt elkeverjük liszttel és egy kevés mustárral, majd behabarjuk vele a pörköltet. Zsályás, vajas tésztával, vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

Zsályás, vajas tészta: 1 cs. fusilli, vagy pennetészta, vaj, friss zsálya
A zsályát apróra vágjuk és olvasztott vajon megfuttatjuk. A tésztát kifőzzük, leöblítjük, majd a zsályás vajba forgatjuk, tálaljuk.

Zsemlegombóc: kb. 30 dkg liszt, 2 db zsemle, 2 db tojás, víz, só, néha petrezselyemzöld.
A zsemléket kis kockára vágva megpirítjuk. A többi hozzávalóból nokedli tésztát készítünk, beleforgatjuk a zsemlekockákat. Petrezselyemzölddel ízesítjük, majd kanállal kiszaggatva, forró vízben kifőzzük, leöblítjük. Kevés olajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjon.

100_5326.jpg Cukkinis rántotta: egy kisebb zsenge cukkinit megmosunk és hasábokra vágunk. Olajon megpároljuk és ha puha, petrezselyemmel, snidlinggel, zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal /én mindig azt használok, mert jobb az íze/ ízesítjük és ráöntjük a felvert tojást. Lazán átkeverjük és készre sütjük.  Egy tipp: ha megsül az alapanyag, lehúzom a tűzről, a zöldséget egy oldalra halmozom, a tojásokat a serpenyőbe ütöm bele, majd ott verem fel és a végén a zöldségeket is hozzákeverem. Vissza a tűzre, majd készre sütöm. Így, egy edénnyel kevesebbet kell mosogatni.

paradicsom_leves.jpg  Paradicsom leves: 2 doboz hámozott paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 sz. zellerlevél, só, bors, friss bazsalikom, kis kagyló, vagy csavart tészta, pici édesítőszer.
A paradicsomot beleöntjük egy fazékba, teszünk hozzá kb. 2 l vizet, a zellerszárat, vöröshagymát, sót, borsot és addig főzzük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor kidobjuk belőle a zellerlevéllel együtt, majd botmixerrel pépesítjük, ha sűrű, még egy kis vizet adunk hozzá. Friss bazsalikomot apróra vágunk és a külön kifőzött tésztával együtt a levesbe keverjük. Ha savanyú lenne édesítőszerrel ízesítjük. 

100_5332.jpg Milánói sütve: 50 dkg darált hús, vagy 1 doboz löncshús, 1 cs. penne, vagy makaróni tészta, 2-3 sz. szalonna, 1-2 fej vöröshagyma, 20 dkg gomba (elhagyható), 4-5 gerezd fokhagyma, só, 1 tk. oregánó, frissen őrölt bors, vagy fűszerkeverék, 2-3 ek olaj, 2,5 dl paradicsompüré, 2 db tojás.
Kevés szalonnát, apróra vágott vöröshagymával megpirítunk. Hozzá adjuk a darált húst és a gombát /elhagyható aki nem szereti/ sózzuk, fűszerezzük és ha megpuhult paradicsompürével sűrítjük (ha túl sűrű lenne, kevés vízzel higítjuk). Közben a makaróni tésztát készre főzzük, majd a raguval és 2 db felvert tojással összekeverjük. Lazán a tepsibe simítjuk. Tetejére tejföl (elhagyható) és sajt kerül.
 
uj_kaposzta_fozelek.jpg  Virslis kelkáposzta főzelék: 80 dkg kelkáposzta, 1-2 db újburgonya, 5 dkg liszt, olaj, só, majoránna, őrölt kömény, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl (elhagyható), 1 dl olaj.
A káposztát csíkokra, a burgonyát kockára vágjuk és feltesszük főni. Sózzuk, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát. Ha minden megpuhult, virslit karikázunk bele, világos rántást készítünk, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd berántjuk a főzeléket. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.
 
100_5190.jpg Zöldséges tócsi: 1 db cukkini, 2 szál sárgarépa, 1 db karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, petrezselyemzöld, snidling, olaj, só, bors, kb. 6 ek. liszt, 3 db tojás.
A zöldségeket durvára reszeljük, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott petrezselymet, vöröshagymát olajon megpároljuk, majd a zöldségekhez adjuk. A fokhagymákat belenyomjuk, adunk hozzá vágott snidlinget, a tojásokat beleütjük és a lisztet belekeverjük. Kanállal forró olajba rakjuk, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.

tesztasalata.jpg Tésztasaláta: 25 dkg durum, vagy fusilli 10 dkg füstölt sajt, 20 dkg gépsonka, 1 doboz kukorica, 5 dl tejföl, majonéz, mustár, pár csepp citromlé, só, bors.
A tésztát sós vízben megfőzzük. A tejfölt, a majonézt, a borsot, pár csepp citromlevet, a mustárt,  összekeverjük. A sajtot és a gépsonkát kisebb kockára vágjuk és a kukoricával együtt összekeverjük a tésztával és az öntettel. Lehűtve tálaljuk. (Tehetünk még bele: apróra vágott savanyú uborkát, almát, lilahagymát.)
 
Francia lecsó (ratatouille): 3 db kicsi cukkini, 1 padlizsán, 2 fej vöröshagyma, piros-sárga kaliforniai paprika (vagy sima zöld és piros húsú paprika), 3 db paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, bazsalikom, tárkony és kakukkfű, kevés rozmaring.
A megtisztított hagymát, a kicsumázott paprikát, a cukkinit, padlizsánt és paradicsomot nagyobb kockára vágjuk. A hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd először a paprikát, pár perc múlva a padlizsánt is hozzáadjuk. Kb. 3 percig sütjük, majd a cukkinit is belekeverjük. Fűszerezzük, 2 dl vizet ráöntünk, lassú tűzön 3 percig főzzük, majd a paradicsomot is beledobjuk és készre főzzük.spárga, 5 dkg liszt, 5 dkg sütőmargarin, 7 dl zöldségleves (kockából), 2 dl tejszín,1 fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, só, fehérbors.

Spárgakrémleves: 50 dkg spárga, 5 dkg liszt, 5 dkg sütőmargarin, 7 dl zöldségleves (kockából), 2 dl tejszín,1 fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, só, fehérbors.
Hámozzuk meg vékonyan a spárgát, vágjuk kb. 2-3 centis darabokra. A hagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel és pirítsuk meg margarinon. Dobjuk rá a feldarabolt spárgát, a finomra vágott petrezselymet. Végül szórjuk meg liszttel. Keverjük simára, majd öntsük fel a leveskockából készített alaplével, szükség szerint pedig ízesítsük kevés sóval, fehérborssal. Miután megpuhult, botmixerrel simára dolgozzuk, hozzáöntjük a tejszínt és kicsit összeforraljuk. 

100_6956.jpg Zalai borzashús: 1 kg sertéscomb, vagy karaj, 30 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt (elhagyható) 2 db tojás, 1,5 dl tej, 2 gerezd fokhagyma,  só, bors, olaj.
A húst megsózzuk és félretesszük. A burgonyát lereszeljük, a liszttel, tojással és kevés tejjel összekeverjük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük és hozzákeverjük a reszelt sajt felét. A húst lisztbe majd a masszába forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha marad a tócsi tésztából, köretnek kisüthetjük. (Majonézes, kefires saláták illenek hozzá.)   

francia_salata.jpg  Francia saláta: 1 kis doboz tejföl, 1 nagy tubus majonéz (vagy frissen készített). Mirelit franciasaláta alap, vagy 2 sz. sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 2 db alma, 4 db ecetes uborka, 2 db krumpli, 2 ek. mustár, citromlé, só, bors.
A krumplit és a sárgarépát apró kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt megpároljuk, leszűrjük és kihűtjük. Az uborkát és az egyik almát szintén felkockázzuk. A tejfölt a majonézzel, mustárral citromlével, pici sóval, borssal, cukorral elkeverjük, majd a másik almát sajtreszelőn belereszeljük. Aki szereti, újhagymát is karikázhat bele. A zöldségeket a kész majonézes alapba forgatjuk, majd pár órára, de legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

41. HÉT

100_6707.jpg  Mángold főzelék (spenótból is jó): fél kiló mángold, kb 4 dl tej, 4 dl víz, 4 ek. liszt, 1,5 dl olaj, só, kevés őrölt bors, szerecsendió, fokhagyma, 1-2 db szikkadt zsemle.
A mángold levelét alaposan átmossuk, majd a tejjel együtt leturmixoljuk. A zsemléket kockára vágjuk és szárazon megpirítjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, majd hozzáöntjük a  tejes mángoldot és kb. 20 percig főzzük. A lisztből és olajból készített rántással besűrítjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, ha kell még egy kis zúzott fokhagymát is adunk hozzá, majd addig keverjük, amíg krémesre besűrűsödik.

100_5324.jpg Zöldfűszeres túró: 1 cs. túró, 1 doboz kefir, petrezselyem, snidling,  kapor, újhagyma, fokhagyma.
A túrót kikeverjük a kefirrel, majd a zöldfűszereket hozzáadjuk. Újhagymát karikázunk bele, majd fokhagymával ízesítjük... vagy

korozott.jpg Kőrözött: 1 cs túró, 1 joghurt, kevés reszelt vöröshagyma, vagy fokhagyma, pici pirospaprika, só,

100_5318.jpg Tonhalas-zöldséges tészta:    1 doboz naturlében eltett aprított tonhal, 450 g mexikói zöldségkeverék (elhagyható), fél csomag durum tészta /penne, fusilli/.  Kevés olajon megdinsztelünk egy kevés vöröshagymát, hozzáadjuk a mexikói keveréket, pici sót, borsot és puhára pároljuk. Amikor megfőtt, hozzákeverjük a leszűrt tonhalat és a tésztát. Reszelt sajttal tálaljuk.  Zöldség nélküli változat: margarinon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk 1 ek. liszttel átkeverjük, felengedjük tejjel, beletesszük a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük és a tésztával összekeverjük.

kefires_salata.jpg  Kefires saláta /tetszés szerint, de én így készítem/: retek, uborka, paprika, paradicsom, lilahagyma, főtt tojás, vékony csíkokra vágva. A kefirbe mustárt, borsot, pici édesítőt és sót teszek, majd lazán hozzákeverem a zöldségekhez. 2-3 órára a hűtőbe teszem. /Nem kell megijedni a tojás sárgája eltűnik, csak színezi a salit./

100_6954.jpg Csurgatott tojás leves: 3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, 1 púpos mokkáskanál egész köménymag, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, só, pici ecet, 3-4 db tojás.
Az olajat felforrósítjuk, majd beleszórjuk a köménymagot és megpirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet és világos barna rántást készítünk belőle. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és kb. másfél-két liter vízzel felengedjük, csomómentesre keverjük. (Ne hagyjuk ott, mert könnyen kifut) Ha felforrt, öntünk bele egy kis ecetet, majd a felvert tojást folytonos keverés közben belecsurgatjuk.

100_6538.jpg  Rakott burgonya: 60 dkg héjában főtt tisztított burgonya, 2 dl tejföl,  5-6 db keményre főtt tojás,  1-2 szál kolbász.
A kolbászt és a vöröshagymát karikára vágjuk és kicsit elősütjük. A burgonyát szintén karikára vágjuk, majd egy kivajazott tűzálló tálba egy réteget rakunk. Tetejére főtt tojá skarikákat, majd ismét burgonyát és a vöröshagymával összesült  kolbász. Addig rétegezzük, amíg a hozzávalók tartanak. Tetejére tejfölt teszünk és megsütjük.

husos_zsomle.jpg Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, fűszerek.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk.
Önállóan, vagy salátával, de főzelék mellé is fogyaszthatjuk.

100_6700.jpg  Kapormártás: 1,5 dl olajon kissé megfuttatjuk az apróra vágott friss (lehet szárított is) kaprot, majd felöntjük 1,5 l vízzel. Sózzuk, forrásig főzzük. 4-5 ek. lisztet simára keverünk kb. 2 dl vízzel és egy kis pohár tejföllel, majd besűrítjük. Pici édesítővel és citomlével ízesítjük. Halrudacskával, natúrszelettel, főtt burgonyával tálaljuk. 

Amerikai hot-dog: személyenként 1-2 hot-dog kifli+virsli, jégsaláta, hagyma, tetszés szerint ketchup, mustár, majonéz.
A kifliket kettévágjuk, sütőben átpirítjuk. A hagymát karikára vágjuk, szétszedjük, majd lisztben megforgatjuk és ropogósra sütjük. A kiflibe teszünk egy-egy saláta levelet, rá az előzőleg megfőzött virslit, megszórjuk a hagyma karikákkal, majd tetszés szerint ízesítve tálaljuk.

100_6594.jpg  Hideg gyümölcsleves: vegyes gyümölcs (alma, körte, banán, cseresznye befőtt, narancs, ananász konzerv), 1 nagy doboz gyümölcsös joghurt, 3-4 dl víz, szegfűszeg, fahéj.
A joghurtot elkeverjük a vízzel,  és a befőttek leszűrt levével, fahéjjal és őrölt szegfűszegel. A friss gyümölcsöket apróra vágjuk és a cseresznyével, ananásszal együtt a joghurtba keverjük. Jól lehűtve tálaljuk.

darafelfujt.jpg  Darafelfújt: 6 dl tej, 12 dkg vaj, 2 cs. van.cukor, 20 dkg búzadara, 8 db tojás, 2 citrom reszelt héja, 12 dkg cukor.
A tejet a vajjal és a van.cukorral felforraljuk és állandó keverés mellett a darát is beleszórjuk. Pár perc főzés után lekapcsoljuk a gázt alatta, majd fedő alatt hűlni hagyjuk. Ha már langyos a tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal simára keverjük, végül a tojásfehérjéből vert habot is lazán beleforgatjuk. Kivajazott, morzsával megszórt tűzálló tálba öntjük, majd megsütjük. Gyümölcs mártással, lekvárral, csokoládé öntettel, de citrommártással is tálalhatjuk.

Citrommártás: éles késsel a citrom héját levágjuk, és a 2-5 dl tejbe téve felforraljuk. Keverőtálba tesszük a 10 dkg cukrot, 2 dkg lisztet, 2 dkg vaníliás cukrot, egy egész tojást és a három tojássárgáját. Az anyagokat simára keverjük, majd felöntjük a felforralt tejjel, amelyből a citromhéjat eltávolítottuk. Forrpontig hevítjük, hozzáöntjük az 1 dl tejszínt, és citromlével kissé savanykásra ízesítjük

korompori.jpg  Körömpörkölt, csülökkel: 4-5 db köröm (első),  1 db kisebb csülök (80-90 dkg), 3 db közepes fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, fél mk. őrölt kömény, só, bors, őröltpaprika, kakukkfű, majoránna, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 db paradicsom, 1-2 db sárga paprika, 2 dl vörösbor (elhagyható).
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra szeljük és a szintén kockára vágott szalonnával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a darabolt, paprikát és paradicsomot. Levéve a tűzről, belekeverjük a köményt, borsot, sót és az őröltpaprikát.  Hozzáadjuk a húst, jól átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. A kuktát lezárva, egy órát főzzük, ekkor ellenőrizzük, hogy mennyire puhult meg a hús. Amennyiben jó puha, ráöntjük a vörösbort, és még egy negyedórát főzzük, hogy az aromája jól belefőjön. Sós vízben főtt burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Természetesen lábosban, de bográcsban is főzhetjük, csak akkor több főzési idővel számoljunk.

olasz_melegsz._sonkas.jpg Olasz melegszendvics: 3-4 db nagyobb paradicsom, friss bazsalikom, olíva olaj, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 10-15 dkg mozzarella sajt.
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és a mozzarellával együtt apró kockára vágjuk. Tálba tesszük, megöntözzük az olajjal, ízesítjük zúzott fokhagymával, bazsalikommal, sóval és borssal. Összekeverjük, majd kenyér szeletekre halmozzuk, girllsütőben megsütjük. 

hagymakremleves.jpg  Hagymakrémleves: 5 db vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, kevés liszt, húsleveskocka, reszelt sajt.
A vöröshagymát aprítjuk és az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuka fokhagymát is, még egy kicsit sütjük, majd megszórjuk liszttel és felengedjük a hús-alaplével. Fűszerezzük és botmixerrel simára keverjük. A póréhagymát karikára vágjuk, megsütjük és a leveshez keverjük. Pirított kenyérkockával, reszelt sajttal tálaljuk.

kaposztas_bundaban_sult_csirkemell.jpg Káposztás palacsinta tésztában sült csirkemell: 1 db nagyobb csirkemell, 30 dkg káposzta, 2-3 db tojás, 2-3 dl tej,  16 dkg liszt, só, bor.
A káposztát apróra reszeljük, sózzuk, kicsit állni hagyjuk. Közben elkészítjük a palacsinta tésztát, melybe a kinyomkodott káposztát belekeverjük. Borsozzuk, ha kell még utána sózunk, majd a csíkokra vágott csirkemellet belemártjuk, forró olajban kisütjük. Ha marad palacsinta tésztánk, köretnek kisütjük. Salátával, hasáb burgonyával tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 83
Tegnapi: 514
Heti: 1 340
Havi: 7 770
Össz.: 2 634 562

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 40-41. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »