Konyhabirodalom

Egyszerűen, gyorsan, jót!

29. HÉT

uj_kaposzta_fozelek.jpg  Virslis új káposzta főzelék: 80 dkg új fejes káposzta, 1-2 db újburgonya, 5 dkg liszt, olaj, só, majoránna, őrölt kömény, őrölt paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl (elhagyható), 1 dl olaj.
A káposztát csíkokra, a burgonyát kockára vágjuk és feltesszük főni. Sózzuk, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymát. Ha minden megpuhult, virslit karikázunk bele, világos rántást készítünk, hozzáadjuk az őrölt paprikát, majd berántjuk a főzeléket. Aki szereti tejföllel is behabarhatja.

1147_1_490x325.png Bruschetta: 4 sz. bagett, 2-3 db paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, bazsalikom, só, bors.
A kenyereket megpirítjuk. A paradicsomot megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk, a fokhagymát egészen apróra vágjuk. Összekeverjük az olajjal meg az apróra vágott bazsalikommal, tetszés szerint sózzuk és borsozzuk, majd a pirítósokra halmozva tálaljuk.

soskalevesburgonyagomboc.jpg Sóskaleves, burgonyagombóccal: 1 kis pohár tejföl, másfél liter húsalaplé (kockából is jó), 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, fél kg friss sóska. Gombóchoz: 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg liszt, 2 tojás, bors.
A sóskát vastagabb szárától megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd világos rántást készítünk. Beletesszük a sóskát és megfonnyasztjuk. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Egy kevés levet a tejföllel simára keverünk, azután a leveshez adjuk. Amikor újra felforr, belefőzzük a kis burgonyagombócokat. Sóval, borssal, kevés cukorral, vagy édesítővel ízesítjük.

kapros_lepeny.png  Kapros-túrós lepény: 2 db tojássárgája, 4 ek. porcukor, 7 dkg vaj, 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kk. kristálycukor, 4 dl tej, csipet só. Töltelék: 1 cs. kapor, 6 ek. kristálycukor, vagy édesítőszer, 2 dl tejföl, 4 ek. búzadara, 2 db tojás, fél kg túró.
A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, beleszórjuk a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül az olvasztott vaj, a porcukor, a tojássárgája meg a csipetnyi só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy közben apránként a többi tejet is belegyúrjuk. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.   Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. Ha a tészta megkelt, egy kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, a túrós masszát elsimítjuk a tetején, végül előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30 alatt megsütjük.

oroksalata.jpg  Öröksaláta: az évszaknak éppen megfelelő főtt zöldségek, újhagyma, retek, fejes saláta, nyers, kovászos vagy ecetes uborka, zöldpaprika, paradicsom, cékla stb.
Mindez vékony szeletekre, illetve kockára vágva, egy nagyobb tálban kis citrommal, sóval, borssal, esetleg édesítőszerrel ízesítve, joghurttal elkeverve tálaljuk.

paradicsom_leves.jpg Paradicsomleves: 1 l paradicsomlé, 1 dl olaj, 3 ek. liszt, egy kisebb vöröshagyma,  só, bors, édesítő, friss bazsalikom, zeller levél.
Az olajból és a lisztből rántást készítünk, majd felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük egészben a vöröshagymát, zeller levelét, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük. Apróra szaggatott nokedlival tálaljuk. vágott, friss bazsalikommal megszórjuk.

  Töltött burgonya: 8 db közepes méretű burgonya, 5-5 dkg reszelt sajt, 1 db tojás, 10 dkg pulykamellsonka (felvágott), só, bors, petrezselyem.
A burgonyát megfőzzük, ha megfőtt hideg vízbe tesszük, héját lehúzzuk. Kicsi talpat vágunk, belsejét kivájjuk. Amit kivájtunk, összetörjük, majd hozzáadjuk az egész tojást. A felvágottat apró kockára vágjuk és az aprított petrezselyemmel együtt kicsit elősütjük. Ha picit megpirult a reszelt sajttal együtt a burgonyához keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük, majd visszatöltjük a burgonyákba. Tepsibe tesszük, megszórjuk a reszelt sajt másik velével és megsütjük. (Én a melegre való tekintettel mikróba tettem, majd amikor megsültek, még egy kis sajtot olvasztottam a tetejükre.)

husos_zsomle.jpg  Húsos zsömle: 6 db zsömle, 30 dkg sertéshús, vagy 1 doboz löncs (Pápai a legjobb), 2 db tojás, sajt, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.
A zsömle tetejét levágjuk, belsejét kikaparjuk. A húst ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és jól összedolgozzuk a zsömle kikapart belsejével, a beáztatott, kinyomkodott tetejével és a tojással. Visszatöltjük a zsömlék belsejébe, majd tűzálló tálba tesszük. Előmelegített sütőben, időnként enyhén sós tejjel meglocsolva, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot olvasztunk.
Salátával, önállóan, de főzelék mellé is tálalhatjuk.

zoldbab_fozelek-virsli.jpg Zöldbabfőzelék /kicsit másképp/: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab, 2 db új-burgonya, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, kapor, só, pirospaprika, fél paradicsom, 4-5 karika paprika, 2 dl tejföl, 3 ek. étkezési keményítő.
A felaprított vöröshagymát megdinszteljük, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, paprikát. Miután kissé sütjük, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával megszórjuk. Felengedjük kb 1,5 l vízzel. Beletesszük a babérlevelet, a kockára vágott burgonyát és a feldarabolt zöldbabot. Sózzuk, zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük. Ha megfőtt, az étkezési keményítőt elkeverjük egy kevés vízzel, majd a tejföllel és a főzeléket besűrítjük vele. Tükör tojással, tojáspörköltettel, vagy virslivel tálaljuk.

karfiollal_rakott_virsli.jpg  Karfiollal rakott virsli: 1 kg karfiol, 20 dkg baromfi virsli, 2 dl 12 %-os tejföl, 10 dkg mozzarella golyó, 1 dkg margarin, só.
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben, enyhén roppanósra megfőzzük. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, majd beletesszük a karfiol felét. Megkenjük egy kis tejföllel, ezután befedjük a karikára vágott virslivel. Ezután a mozzarella golyók következnek, majd a maradék karfiollal befedjük. Tejfölt simítunk a tetejére és megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.

babos_egytaldebrecenivel.jpg Babos egy-tál, debreceni kolbásszal: 30 dkg szárazbab (előző este beáztatjuk, vagy konzerv bab, de azt csak a végén öntjük hozzá és csak összeforraljuk), 1 cs. petrezselyem, 4 db paradicsom, 40 dkg debreceni kolbász, 2 sz. sárgarépa, 1 sz. póréhagyma, só, bors, 1 cs. borsikafű, 3 gerezd fokhagyma, 2 db vöröshagyma, 2 sz. füstölt szalonna.
A szalonnát csíkokra vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, majd megpároljuk benne a karikákra vágott hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a babot és a felaprított borsikafüvet, megsózzuk, felöntjük 1 liter vízzel. Felforraljuk és a babot fedő alatt puhára főzzük. (Közben, ha szükséges, vizet aduk hozzá.) Ezután belerakjuk a hasábokra vágott sárgarépát és a felszeletelt póréhagymát, és még 25-30 percig együtt főzzük az egészet. Végül beletesszük a vastagabb karikákra vágott kolbászt, a cikkekre szelt paradicsomot és a petrezselymet, sóval-borssal utána ízesítünk, ha kell és 5 perc alatt készre főzzük. 

Gombás káposztasaláta: 40 dkg fejes káposzta, 40 dkg gomba, 2 dl kefir, 1 kis fej reszelt vöröshagyma, 1 kk. mustár, só, ecet, édesítőszer.
A káposztát vékonyra gyaluljuk, sós vízzel leforrázzuk. Ha kihűlt, ecettel, édesítőszerrel, köménymaggal ízesítjük. A meghámozott, cikkekre vágott gombát 5 percig ecetes vízben főzzük, majd leszűrve a szintén leszűrt káposztasalátával, a kefirrel és az ízesítőkkel összekeverjük. Fél órára hűtőbe tesszük.

cukkini_kremleves.jpg Cukkinikrémleves I.: 2 cukkini, 1 fej vöröshagyma, burgonya, fokhagyma, só, bors, friss bazsalikom, zöldségleves alaplé, vagy kocka.
A felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, tovább dinszteljük sózzuk, borsozzuk és felöntjük a leves alappal. Turmixoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt cukkinit és készre főzzük. Apróra vágott friss bazsalikommal ízesítjük.

Cukkini krémleves II.: 0,5 kg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 2 kiskanál olaj, 2 zöldségleves kocka, 2 dl 12 %-os tejföl, só, bors, oreganó, reszelt sajt.
A hagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük, majd a felszeletelt cukkinit hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, felengedjük egy liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát és addi főzzük, ameddig a cukkini meg nem puhul. Ekkor összeturmixoljuk a tejföllel. A tányéron reszelt sajtot adunk hozzá.

zuzanyars_sortesztaban.jpg Zúzanyárs, sörtésztában: 1 kg zúza, 30 dkg liszt, 2 dl sör, 2 dl tej, só, bors, 5 db tojás, olaj.
A zúzát húslevesben vagy zöldségalaplében puhára megfőzzük. Összekeverjük a lisztet a sörrel meg a tejjel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verve keverjük a masszához. Egyenként bambuszpálcára szúrjuk a zúzákat, megmártjuk a sörtésztában, és bő, forró olajban kisütjük. A zúzák közé tehetünk cukkini karikákat is. Köretnek párolt rizst, de bármilyen salátát is adhatunk hozzá.

spenotos_halfile.jpg  Bármilyen készen vásárolt halfilé, én spenótosat ettem.

parolt_petrezselymes_repa.jpg    Párolt, petrezselymes sárgarépa: fél kg sárgarépa, vaj, petrezselyem.
A répát enyhén cukros, sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat felolvasztjuk és az apróra vágott petrezselymet megfuttatjuk benne és a leszűrt répát megforgatjuk benne.

zoldseg_kremleves_maradekbol.jpg  Zöldségkrémleves: 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 1 sz. friss tárkony, 1 db karalábé, 3 db burgonya, 10 dkg zöldborsó, só, bors, szerecsendió, 1 ek. margarin. 
Margarinon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, fűszerezzük és kissé megpirítjuk, majd felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha kész, kevés tejszínt adunk hozzá és botmixerrel pépesítjük,  apróra vágott petrezselyemmel és tárkonnyal ízesítjük.

kremsajtos-zoldseges_csirkemell.jpg Krémsajtos-zöldséges csirkemell, szezámos bundában: kb. 1 kg csirkemell, 20 dkg 2 tubus natúr, vagy zöldfűszeres krémsajt, 2-3 gerezd fokhagyma, esetleg snidling, petrezselyem, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj, 250 g mexikói zöldség keverék.
A zöldséget, kicsit megpároljuk. Közben a csirkemellből vastagabb szeleteket vágunk, középen felszúrjuk, sózzuk, félretesszük. A sajtot összekeverjük a párolt zöldséggel, a zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Tehetünk bele apróra vágott snidlinget, vagy petrezselymet is. Ez után mindegyik szelet hús nyílásába töltjük, hústűvel összetűzzük, majd a szokásos módon bepanírozzuk és forró olajban kisütjük. A szeleteket megtölthetjük fűszervajjal is (lásd. Fűszervajak, mártások fejezetben!). Burgonya krokettel, vagy rizzsel tálaljuk.
Maradt egy kis krémsajttal kevert zöldség+a panírozásból is liszt, tojás, morzsa, ezért összekevertem mindent és puffancsnak kisütöttem...

30. HÉT

tokfozelekcsirkepori.jpg Tökfőzelék: 1 fej vöröshagyma, 1 kg gyalult tök, pirospaprika, kapor, só, zöldpaprika, paradicsom, citromlé, édesítő,  2 dl kefir, 3 ek. étkezési keményítő.
A vöröshagymát apróra vágjuk és megdinszteljük, a tűzről lehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük egy kevés vízzel. Sózzuk,  beleteszünk 1 csokor apróra vágott kaprot, 1 db felszeletelt paprikát és paradicsomot, majd hozzáadjuk a gyalult tököt. Ha megfőtt, étkezési keményítővel elkevert kefirrel besürítjük. Kevés édesítővel és citromlével ízesítjük.

Csirkepörkölt: 1 kg csirkehús, 2 fej vöröshagyma, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 2 ek. őrölt paprika, só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj.
A hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, hozzáadjuk a felaprított paprikát és a hámozott, felkockázott paradicsomot (lecsós alap). Ha megpárolódott, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az őrölt paprikát, majd beletesszük az összedarabolt csirkét. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd puhára főzzük. Ha elfő a víz, akkor utána öntünk egy keveset, hogy le ne égjen, de ne is legyen túl bő szaftja.

Folyt.köv....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 122
Tegnapi: 596
Heti: 2 497
Havi: 12 028
Össz.: 2 638 820

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek: 28-29. hét
Konyhabirodalom - © 2008 - 2024 - konyhabirodalom.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »